Árpád
-1 °C
9 °C

Schiffer: Tévedtünk menekültügyben, kicsorbul a klasszikus emberi jogi érvelés

2016.02.22. 15:26

Schiffer András a Mandinernek adott interjújában lényegében megismétli a párt globalizációkritikus álláspontját, aminek az EU burkolt kritikája is a része. Ezekben a hosszú részekben lényegében semmi új nincs, viszont az LMP társelnöke arra is kitér, hogy a migránsok megítélésének ügyében változott az álláspontja.

Az LMP szeptemberben egy olyan 24 pontos csomagot javasolt, ami alapvetően a Magyarország által ratifikált nemzetközi egyezményekben vállaltak alapján rendezte volna a kérdést, és nagyságrendekkel több ráfordítást sürgettek a menekültügyre és a kibocsátó országok fejlesztésére (igaz, nyomkövetőket javasoltak felhelyezni egyes menekültekre és szélesebb hatósági jogköröket javasoltak a menekültek ellenőrzésére, nyilvántartására).

Ehhez képest mondja most azt, hogy ezt az "ellenőrizhetetlen áradatot" nem lehet a klasszikus emberi jogi eszközökkel megfékezni. Arról, hogy akkor mivel lehet, és hogy mit gondol most a déli határokra emelt kerítésről, amiről szeptemberben a Parlamentben azt mondta, hogy nem jött be, nem beszélt, igaz, nem is kérdezték.

  • Schiffer nem érzi úgy, hogy eltűntek: 2015 májusáig, a migrációs hullám felpörgéséig "400 ezresre dagadt" a párt tábora, de aztán a migrációs krízis az ő ügyeiket is kisöpörte a politikai napirendről.
  • Későn ismerte fel, hogy egyáltalán nem a huszadik századból ismert, klasszikus menekültügyi helyzettel állunk szemben,
ergo a klasszikus emberi jogi érvelés egyszerűen kicsorbul a valóságon.
  • A menekültellenes plakátkampányt továbbra is ellenzi, az emberek hergelésének tartja. De az LMP, ahogy a többi európai zöldpárt, félreértette a helyzetet, amikor azt hitték, hogy a mostani menekülthullám is kezelhető az 1951-es Genfi Egyezmény eszközeivel, amelyek az 1956-os megtorlás elől menekülők, vagy a délszláv háború menekültjei esetében hatékonynak bizonyultak.
  • Nem "kellő pontossággal" látták egy éve, hogy a mostani migránshullám teljesen új jelenség, melynek kezelésére a Genfi Egyezmény, illetve annak fél évszázad alatt kialakult értelmezési kultúrája nem nyújt eligazítást.
  • Az önkritika arra vonatkozik, hogy az LMP-nek zöldpártként időben fel kellett volna ismernie, hogy a helyzet új, és "a jövőben nem csak háborús népirtások elől kelnek majd útra tömegek, hanem klímamenekültekre is lehet számítani".
  • Az LMP új menekültügy doktrínája szerint három csoport van: 1. a tényleges menekülteké – velük kapcsolatban Európának is van felelőssége. 2. A gazdasági bevándorlóké, akikről minden ország eldöntheti, hogy befogadja-e őket. 3. A terroristák, akik biztonsági kockázatot jelentenek. Európa – így Magyarország is – kudarcot vallott a három csoport megkülönböztetésében.
  • Nem látszik az áradat vége: Schiffer felidézett egy Gallup-kutatást, mely szerint a következő években globálisan 480 millió ember indulhat meg, főleg Európa felé (mi ezt nem találtuk, de attól még lehet ilyen).
  • Hatalmas hiba összekeverni az államilag ellenőrzött bevándorlást (lásd a franciaországi afrikaiakat, vagy a törököket Németországban) "azzal az ellenőrizhetetlen tömeggel, amely Európa felé tartott és tart".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.