Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Végre eltemetik a nyilasok Dunában talált áldozatait

2016.02.22. 17:16

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat - tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a hétfői többoldalú egyeztetés eredményéről az MTI-t.

2011-ben először a Népszava számolt be arról, hogy emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a második világháborúban felrobbantott budapesti Margit híd vízben lévő darabjait. A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások.

A Mazsihisz hétfői közleményében azt írta: "a fellelt csontok egy részéről bizonyosan igazolt, hogy azok zsidó származású embereké - minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőtték őket a Dunába -, a maradványok másik részénél a holtak származása nem állapítható meg teljes bizonyossággal". 

Hozzátették, hogy valamennyi érintett - így a magyarországi zsidó közösségek, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint kormányzati intézmények - egyaránt elfogadhatónak találta a Mazsihisz javaslatát, miszerint az emberi maradványok a Kozma utcai zsidó temetőben, a történelmi egyházak részvételével legyenek az arra kijelölt helyen eltemetve.

Az Index február 11-én írt arról, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményt adott ki, amelyben végtisztességet követelt a híd felújítási munkálatai közben talált emberi maradványok ügyében.

Aznap a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 2013 nyarán alakult NÖRI-től 2015 szeptemberében az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet, Susa Éva főigazgató kért segítséget a földi maradványok méltó módon történő eltemettetéséhez. Kiemelték továbbá, hogy az emberi maradványok eltemetésével kapcsolatban még nem alakult ki egységes álláspont, "így a temetőkről szóló törvény előírásainak megfelelően a földi maradványok eltemettetése főpolgármesteri hatáskörbe tartozik".

Hétfőn a Mazsihisz, az Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), az EMIH, a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, a NÖRI, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek részvételével tartottak egyeztetést a maradványok ügyében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a többoldalú egyezetést követően úgy fogalmazott: "egy vallásjogi értelemben bonyolult, a közélet érdeklődésére is számot tartó ügy méltó módon oldódik meg".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!