Visszahívta tisztségeiből Gál Rolandot a dunaújvárosi közgyűlés

2016.02.22. 09:11

Dunaújváros közgyűlése hétfői rendkívüli nyílt ülésén valamennyi bizottsági tagságából, tanácsnoki és felügyelő bizottsági tisztségéből visszahívta Gál Roland (Fidesz-KDNP) emberölési ügyben gyanúsított képviselőt, írja az MTI.

Szabó Zsolt (PM) a napirendi vitában azt javasolta, hogy a közgyűlés Dunaújváros közbizalmának helyreállítása érdekében kérje meg Gál Rolandot, mondjon le képviselői mandátumáról. A képviselő-testület a javaslatot nem támogatta.

A dunaújvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén még hivatalában hagyta a gyilkossággal gyanúsított Gál Rolandot, aki egy bizottság tagja, valamint továbbra is közbiztonsági tanácsnok, ami magyarra lefordítva azt jelentette, hogy Dunaújvárosnak egy olyan közbiztonsági tanácsnoka volt, akit gyilkossággal gyanúsítanak.

Péntekre azonban változott a helyzet. Sikeresen egyeztettek a helyi pártok, és hétfőre rendkívüli közgyűlést hívtak össze. Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester a most hétfői közgyűlés végén azt mondta: a testület mindent megtett, amit a jogszabályok szerint megtehetett, hozzátette, az önkormányzat ezzel az ügyet a maga részéről lezárta.

A képviselői mandátumról elmondta: egy közgyűlés nem tudja felszólítani a képviselőt a lemondásra, ráadásul az ügy még csak nyomozati szakban van, ha bírósági szakaszba jut, akkor a hatályos jogszabályok alapján a mandátummal a közgyűlés rendelkezhet.

A gyanú szerint Gál és társai agyonvertek, majd a fideszes képviselő rokona házának kertjében elástak egy vállalkozót. A bűncselekmény több mint két évvel ezelőtt történt, de csak most sikerült a rendőrségnek felgöngyölítenie. A dunaföldvári vállalkozót, akinek holttestét vasárnap találták meg egy dunaújvárosi ház pincéjében, az eltűnésének napján, otthonában ölték meg. A 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, és a férfi belehalt sérüléseibe.

Gál Rolandról készült portrénkat itt tudja elolvasni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport