Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Medián: az emberek 75 százaléka támogatja a tanárokat

2016.03.09. 19:44
Az emberek több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja. A Medián felmérése szerint a Fidesz szavazói persze nem az Orbán-kormányt hibáztatják az általuk is elismert bajokért.

A Medián az oktatásügyben zajló tiltakozások nyomán a HVG számára készített felmérést, az emberek támogatják-e a hirtelen felzúdult pedagógusokat.

A megkérdezettek túlnyomó többsége (91 százalék) hallott a pedagógusok és diákok körében indult tiltakozáshullámról, ám annak céljaival már nem voltak egyöntetűen tisztában.

Volt hatása a kormány ellenakcióinak

A közvélemény-kutatásból kiderült: jól működött a kormánypropaganda. A tiltakozások céljai között a pedagógusok béremelését a válaszadók 53 százaléka említette, ráadásul közülük minden másodiknak (az összes válaszadó 29 százalékának) ez jutott elsőként eszébe.

A kormányzati kommunikációra különösen a fideszes szavazók voltak fogékonyak: 39 százalékuknak elsőként a béremelés jutott eszébe, összesen pedig 64 százalékuk említette.

A tanárok valós törekvései közül is elérte azért néhány a lakosság ingerküszöbét. A válaszadók 50 százaléka említette a követelések között az oktatás színvonalának javítását és a tanárok terheinek csökkentését, de a Klik visszaszorítását, a tananyag és a diákok óraszámának csökkentését, valamint az iskolák anyagi helyzetének javítását is megemlítette a válaszadók legalább 40 százaléka. 

A fideszesek korábbra mutogatnak

Ugyanakkor széles körű egyetértés látszik abban a kérdésben, hogy az oktatásban jelenleg problémák vannak.

Az emberek mindössze 16 százaléka gondolja, hogy a jelenlegi tiltakozáshullám mögött pusztán a tanárok „felhergelése” áll. A válaszadók 68 százaléka pártszimpátiától függetlenül úgy látja, hogy a tanárok és diákok túlterheltsége, valamint a pénzhiány valós gond.

Más problémaforrások megítélésében már komolyabb szerepet játszik a válaszadó politikai irányultsága: érdekesség például, hogy a Fidesz-szavazók mindössze 16 százaléka okolja az Orbán-kormányt, ám 40 százalékuk hibáztatja a 2010 előttieket a mostani helyzetért. A gyermeket nevelők a lakossági átlagnál valamivel kritikusabbak a pedagógusokkal szemben: kisebb arányban tartják túlterheltnek a tanárokat (61 százalék), ám az átlagosnál nagyobb arányban (16 százalékban) kifogásolják az oktatók hozzáértését.

Összességében azonban a megkérdezettek 42 százaléka szerint a jelenlegi kormány (is) felelős az oktatásban kialakult problémákért. Ráadásul a válaszadók 56 százaléka szerint romlott az oktatás helyzete az utóbbi néhány évben, csaknem minden negyedik válaszadó jelentős visszaesést lát.

Ezen belül a gyermeket nevelők valamivel pozitívabban nyilatkoztak, ám a kép még az ő körükben is lesújtó: 49 százalékuk tapasztalta az iskolák helyzetének romlását az utóbbi években. A teljes szavazókorú népesség mindössze 8 százaléka (a Fidesz-szavazók 17 százaléka) érzi úgy, hogy az oktatás helyzete javult az utóbbi években.

Mindent egybevetve, az emberek több mint háromnegyede (76 százalék), ezen belül még a kormánypárti szavazók kétharmada (67 százaléka) is egyetért a tiltakozó tanárok törekvéseivel. A válaszadók 62 százaléka (a kormánypártiak 51 százaléka) pedig még azt is elfogadná, hogy a tanárok sztrájkba lépjenek, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodniuk.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!