Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A szavazóknak bejött Orbán menekültpolitikája

2016.03.10. 16:45
A pártválasztó szavazók között a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik 22 százalékot kapna a Republikon Intézet legfrisebb közvélemény-kutatása szerint. Az MSZP-t a pártválasztók 19 százaléka támogatja, az LMP-t és a DK-t egyaránt 4-4 százalék.

A többi, jelenleg parlamenti képviselettel rendelkező párt közül csak az Együtt rendelkezett mérhető támogatottsággal: a pártot választani tudók 2 százaléka voksolna rá – derül ki a Republikon Intézet most induló havi közvélemény-kutatásából.

A válaszadók több mint fele szerint az Orbán-kormány összességében jól kezelte a menekülthelyzetet: 57 százalék válaszolt így, míg 19 százalék nem értett egyet ezzel az állítással. Minden ötödik válaszadó köztes álláspontot választott, azaz úgy gondolta, hogy részben jól, részben rosszul dolgozott a kormány. Ez jól magyarázza, miért építi a Fidesz, illetve Orbán Viktor a 2016-os politikáját erre az ügyre: a társadalom a menekültek kérdésében jóval kedvezőbben ítéli meg a kormány teljesítményét, mint általánosságban vagy más témák kapcsán.

fidesz
Fotó: Republikon Intézet

A direkt pártpreferencián túl külön vizsgálták azt is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. A jövőbeni kívánt kormány alapján a társadalom negyede szeretné, ha továbbra is a Fidesz kormányozna, 18 százalék a baloldali, liberális pártok részvételével felálló kormányt szeretne, míg a szavazók hatoda tartaná a legjobb forgatókönyvnek, ha a Jobbik irányítaná az országot 2018 után.

Budapesten a baloldali, liberális kormány támogatottsága a legmagasabb, a fővárosiak negyede várja, hogy ők alakítsanak kormányt. Fidesz-kormányzást 18, míg Jobbik vezetést a budapestiek 16 százaléka szeretne. A vidéki városok körében már egyértelmű a kormánypárt előnye a baloldal és a Jobbik előtt, ám a legnagyobb különbséget a községi szint hozta: az itt élők között kimagasló a Fidesz kormányzásának támogatása.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.