Magyar Hírlap: Nem az altalaj okozta a kolontári katasztrófát

2016.03.10. 08:48

Nem alulról, hanem felülről szakadt át a Mal Zrt. zagytározójának gátja, így abban nem játszhatott szerepet az altalaj – mondta a Magyar Hírlapnak Pálos László. Az igazságügyi szakértő szerint „valós tényeket sumákolt el az ítélet” – amely nyomán a bíróság minden vádlottat felmentett elsőfokon.

Pálos önként készítette el szakvéleményét és küldte el a Legfőbb Ügyészségnek, meghallgatását kérve. Szerinte a 2010. október 4-i, tíz ember életét követelő kolontári vörösiszap-katasztrófáért nem a természet – a tározót tartó kiszámíthatatlan altalaj –, hanem emberi mulasztás a felelős.

Számításai szerint nem 950 ezer, hanem háromszor ennyi köbméter iszapzagy és további 325 ezer köbméter esővíz zúdulhatott ki a tározóból, amikor megroppant a szerkezet és 104 méter szélesen kiszakadt. A szakértő furcsának találja, hogy a 39 méter magas gátfal alsó 14 métere megmaradt, ami az altalaj megcsúszásakor nem tűnik lehetségesnek. A tragédia okát ő abban látja, hogy a gátfalat korábban megmagasították, megnövelve a tároló kapacitását, ám anélkül, hogy ehhez hozzáigazították volna teherbírását.

Az építkezéskor Pálos szerint néhány tízmillió forint megtakarításért kispórolták a beépítendő földtömeg egyharmadát.