Emmi: mindenki szabályosan járt el a Budapesten meghalt külföldi nő ellátásakor

2016.04.12. 00:18

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a mentőszolgálat és a kórház is a szakma szabályainak megfelelően járt el annak a 37 éves külföldi nőnek az ellátásánál, aki március első felében esett össze a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt, írja az MTI.

Az Emmi közleménye szerint a beteget az eset körülményeihez képest a lehető legrövidebb időn belül került a megfelelő kórházba, de azt ígérték, hogy a jövőben a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat az eddiginél szorosabb együttműködést fog kialakítani. A mentőszolgálat már azt is felajánlotta, hogy a gyorsabb információáramlás érdekében tetra rádiókat biztosít a kórházaknak.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár még március 24-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy vizsgálatot indított az ügyben, amelyről a Népszabadság számolt be először. Cikkük alapján a nő segítségére siető mentősök agyvérzésre gyanakodtak, ezért a legközelebbi Szent Imre kórházat értesítették az érkezésükről, amelynek ügyeletes orvos azt mondta, stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban, a Szent János kórházban lenne, illetve ha mégsem igazolódna a stroke-gyanú, akkor a rosszullét helye alapján is a Szent János kórház az illetékes. Ám a Szent János arra hivatkozva mondta le a beteg fogadását, hogy nincs szabad ágy, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni. A Szent Imre ekkor jelezte, hogy ebben az esetben mégis fogadja a beteget.

Ekkora a nő már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. 40 percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, valószínűleg nem stroke-ja van, mert a hasában folyadékot találtak. Végül a Szent Margitban műtötték meg, és bár a hasában elrepedt főütőeret megstoppolták, a beteg még a kórházban meghalt.

A Népszabadság cikkére reagálva Országos Mentőszolgálat a következő levelet küldte ki: "A Népszabadság ma megjelent, egy múlt heti betegellátásról szóló cikke valótlanul állítja, hogy "Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt". A valóság az, hogy a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy "a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban". A beteg állapotáról, az ellátás elemeiről természetesen nem adhatunk részletes tájékoztatást, az azonban elmondható, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért."