A másodfokú bíróság már nem talált diszkriminációt Gyöngyöspatán

2016.04.14. 13:11
Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla a gyöngyöspatai romák diszkriminációs perében. A másodfokú ítélet értelmében a rendőrség nem diszkriminálta a romákat, amikor nem lépett fel a cigánysoron járőröző szélsőségesekkel szemben – az Abcúg írása.

Nem diszkriminálta romákat a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán, amikor szélsőséges szervezetek hónapokig járőröztek a helyi cigánysoron – mondta ki másodfokú ítéletében a Debreceni Ítélőtábla a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közötti perben csütörtökön.

A TASZ 2013-ban perelte be a rendőr-főkapitányságot, mert úgy látta, hogy etnikai hovatartozás és bőrszín alapján diszkriminálták a gyöngyöspatai romákat 2011-ben a szélsőséges csoportok (Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, Véderő, Betyársereg) járőrözése idején, és az azt követő hónapokban.

Az Egri Törvényszék 2015. szeptember 17-én,

első fokon még úgy határozott, hogy a rendőrség megsértette a romák egyenlő bánásmódhoz való jogát
 

azzal, hogy – bár nagy létszámban jelen volt – nem lépett fel megfelelően a cigánysoron felvonuló, az ott élőket hetekig zaklató szervezetekkel szemben. A TASZ akkor elismerően szólt az első fokú ítéletről, de fellebbezést adott be, mert el szerették volna érni, hogy a bíróság el is tiltsa a rendőrséget a további ilyen jogsértéstől.

A Debreceni Ítélőtábla bírója most arra hivatkozott, hogy nem támasztható alá a TASZ állítása, miszerint a feloszlatott Magyar Gárda összetéveszthető lett volna a faluban járőröző egyenruhásokkal. Pedig az első fokú eljárásban tett tanúvallomásában még maga a Heves megyei rendőrfőkapitány is azt vallotta véletlenül, hogy a Magyar Gárda járőrözése váltotta ki az eseményeket. A rendőrség a másodfokú ítélet szerint azért sem tilthatta volna be a szélsőségesek vonulását, mert nem merült fel a gyanú, hogy bűncselekményt követnének el, vagy arra hívnának fel.

A TASZ azért is perelte a rendőrséget, mert úgy látta, hogy a vonulások idején irreális mértékben bírságolta a romákat közlekedési szabálysértésekért, míg a nem romákkal és a szélsőségesekkel szemben ugyanezekért nem jártak el. A Debreceni Törvényszék most kimondta, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján ez nem bizonyítható, amivel ugyancsak megváltoztatták az Egri Törvényszék tavalyi ítéletét, amely még megállapította a diszkriminációt.

Az első fokú ítélet a TASZ kérelmével ellentétben nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, mivel a bíróság szerint ez egy egyszeri, múltbéli esemény volt. A TASZ azt is kérte, hogy a bíróság kötelezze a rendőrséget egy stratégia kidolgozására a hasonló esetek hatékony kezelése érdekében, és hogy kötelezzék a gyöngyöspatai rendőröket egy antidiszkriminációs képzésen való részvételre. A bíróság ezeket sem rendelte el.

A TASZ szerette volna elérni, hogy a bíróság ne csak közvetlen hátrányos megkülönböztetésként, hanem zaklatásként ismerje el a romákat érintő indokolatlan igazoltatásokat és bírságolásokat, de első fokon ezt is elutasították.

A szervezet az első fokú ítéletet úgy kommentálta, hogy az nagy előrelépés volt, mert a bíróság először mondta ki közérdekű perben, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette a romákat. Az elutasított keresetek ügyében azonban fellebbezést adtak be, mert szerintük csak úgy lehet a döntésnek visszatartó ereje, ha a bíróság a további jogsértésektől is eltiltja a rendőrséget.

A TASZ egy kisfilmet is készített a perről, benne az ügyben érintett rendőrök tanúvallomásainak részleteivel is: