Akár két nap alatt el lehet bontani Orbán erkélyét

phHHQ9o
2016.04.23. 12:34

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője, Varga Kálmán szabálytalannak és szakmailag is aggályosnak nevezte Orbánék erkélyének megépítését a Népszabadság szombati számában. A Miniszterelnökség hamarosan a budavári karmelita kolostor épületébe költözik, amelynek Duna felőli oldalához egy nagyobb erkélyt is csatolnak.

Varga szerint a beruházás valószínűleg nem szabályos, hiszen a világörökségi látképen nem lenne szabad változtatni, és eleve aggályos átalakítani egy 250 éves épületet. Az RTL Klub megkeresésére egyébként az UNESCO azt válaszolta, hogy a kormány ugyan megkereste őket a bővítés ügyében, de csak általános állagmegóvásról tettek említést.

Zoboki Gábor, a kolostor átalakításának tervezője a lapnak elmondta, hogy az ő ötlete volt az erkély, szerette volna oldani az épület monoton homlokzatát. Hozzátette:

Egy ilyen elhelyezkedésű, funkciójú épületnek, amilyen az új Miniszterelnökség lesz, pláne dukál, hogy erkélyéről élvezhető legyen a városi panoráma. Ybl Miklós is megengedte magának, hogy a Sándor-palotához utólag erkélyt illesszen!

Mint mondta, az engedélyeket a Fővárosi Kormányhivatal V. kerületi irodája adta ki, ahol egyeztetnie kellett a műemlékvédelmi főosztállyal is, ennek szakfelügyelője azonban „nem kapott a szívéhez az elképzelés láttán".

Zoboki arról is beszélt, hogy az erkély kizárólag kőből épül, szerinte ez illik egy klasszicista ház méltóságához, és egyébként sem akart hamar elmúló építészeti elemet, de hozzátette:

Úgy építjük meg, hogy ha egy későbbi kor azt gondolja, nincs szükség rá, két nap alatt elbontható.

Ráday Mihály, az ismert városvédő a Blikk szombati számában is megszólalt az ügy kapcsán,  szerinte a túl sok változtatás miatt akár ugorhat is a világörökségi cím. "A műemlékekhez lehet hozzáépíteni, nem  azzal van a gond, hanem azzal, hogy születik egy politikai döntés, amelyet aztán kivételezett eljárásban végigvisznek. Így aztán nincs mód megbeszélni, megvitatni a terveket, a végeredmény pedig kérdéses lehet" – mondta.