Szijjártót megkérdezték, kitiltják-e Soros alapítványát az országból

2016.06.02. 06:21 Módosítva: 2016.06.02. 08:02

Magyarországon a magyar emberek döntenek arról, hogy milyen kormány, milyen értékek és milyen politikai irányvonal mentén vezesse az országot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Soros György magyar származású amerikai üzletember tevékenységével kapcsolatban a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Szijjártónak nem tetszik, hogy 2010 óta folyamatosan érezhető, hogy egyes döntések nem mindenkinek tetszenek, a kritikák néha "bárdolatlan" stílusban érkeztek, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a magyar emberek döntenek a kormányról, hogy az milyen értékek és politikai irányvonal mentén vezesse az országot. "Ebbe senki nem szólhat bele, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van" - mondta a tárcavezető.

Arra a kérdésre, hogy nem tiltják-e ki Soros alapítványát Magyarországról, Szijjártó azt válaszolta, mindenkinek egy kötelessége van: be kell tartania a törvényeket, ha ez megtörténik, akkor nincs ok arra, hogy "foglalkozzanak velük". (Ez a megállapítás ott sántít, hogy Sorosra és az alapítványaira konkrétan a titkosszolgálat is dolgozott, noha azt Lázár János is elismerte, hogy semmilyen törvénytelenséget nem tett.) 

Az Egyesült Államok és Magyarország közti kapcsolatokról azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai együttműködés a két ország között nagyon jó, de a politikai együttműködés "nézeteltérésekkel terhelt". Szerinte néha olyan támadásokat kapnak az Egyesült Államoktól, amelyek megmagyarázhatatlanok és elfogadhatatlanok. Bántónak nevezte, hogy az elnökjelöltségért kampányoló Hillary Clinton férje azt állította: Magyarország csak nekik köszönheti szabadságát.