Nyert a Fidesz Dunaújvárosban, a DK lemosta az MSZP-t

2016.06.05. 20:39 Módosítva: 2016.06.05. 21:27
A baloldal együttműködve megverhette volna a Fidesz jelöltjét Dunaújvárosban. De mivel külön indult az MSZP, a DK és a PM, így a Fidesz nyerte az időközi választást, amelyet a gyilkossági botrányba keveredett fideszes képviselő lemondása miatt írtak ki. A választás fő meglepetése: a DK lett a második, és nagyon lemosta az MSZP-s jelöltet.

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyerte a dunaújvárosi időközi választást – értesült az Index. A végeredmény a következő:

  • Lassingleitner Fruzsina, Fidesz – 422 szavazat (36 százalék)
  • Huszti Zsolt, DK – 243 szavazat (21 százalék)
  • Barta Endre, Jobbik – 203 szavazat (17 százalék)
  • Selyem József, MSZP – 98 szavazat (8,5 százalék)
  • Pappné Grabant Ilona, PM – 84 szavazat (7 százalék)
  • Gebei Bálint, független – 84 szavazat (7 százalék)

Orha Zoltán (független) 19, Harsányi Péter (SZDP) 1 voksot gyűjtött, Balogh Péter (Magyar Munkáspárt) egyetlen szavazatot sem kapott.

A Fidesz győzelme nem is számít különösebb meglepetésnek, 2014-ben és 2010-ben is a Fidesz behúzta a körzetet, ráadásul a baloldal külön jelöltekkel indult. Az igazi meglepetés, hogy a második helyen a DK jelöltje, Huszti Zsolt végzett, és úgy tűnik, eléggé lemosta az MSZP-s indulót.

A harmadik helyet a Jobbik szerezte meg, a szocialisták jelöltje pedig a PM-mel nagyot küzdve bejött a negyedik helyre.

Az adatokból az is látszik, hogy az MSZP, a DK és a PM szavazatait összeadva a baloldal verné a Fideszt.

A részvételi arány elég alacsony volt, 32 százalékos, 2014-ben ennél nagyjából hat százalékkal mentek el szavazni. Ezúttal a 3671 szavazásra jogosult közül összesen 1177-en járultak az urnákhoz.

Gyurcsány máris üzent az MSZP-nek

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem is várt sokat közleményével, amelyben arra figyelmeztet mindenkit, főleg az MSZP-seket, hogy össze kell fogniuk vagy mindannyian elbuknak.

Szükséges mértékletességgel jegyezzük meg, hogy a DK ebből (az eredményből) nem azt a következtetést vonja le, hogy a továbbiakban is meg kell mutatnia, hogy erősebb az MSZP-nél,

épp ellenkezőleg: a jövőben is mindent meg kell tenni a demokratikus ellenzéki pártok együttműködéséért, a Fidesz és az Orbán-kormány leváltásáért" – írta Gyurcsány.

Szabó Zsolt, a PM elnökségi tagja, dunaújvárosi képviselő azt írta, hogy az időközi választás előtt épp ezért javasolta Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, hogy Dunaújvárosban legyen előválasztás. „Sajnos az MSZP és DK vezetői nem fogadták el a Párbeszéd Magyarországért javaslatát. Jó lenne, ha legalább most, a  dunaújvárosi eredmények ismeretében  ezt belátnák a pártok vezetői – hiszen annak,  hogy  a demokratikus erők egymással viaskodnak  a  választáson,  csak  egyetlen kimenete lehet: a Fidesz hatalmon maradása.”

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert lemondott a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland képviselő. A választáson kilenc jelölt indult, és a Fidesz esélyét növelte, hogy a baloldali pártok nem tudtak megegyezni, és közös jelöltet állítani. Így külön jelölttel indult az MSZP, a DK és a PM. A baloldali harc különböző epizódjairól ebben a cikkünkben olvashat.

A választás országos jelentőségét jelezte, hogy a kampányhajrában maga Orbán Viktor miniszterelnök érkezett a városba. Orbán a Modern Városok program keretében milliárdos fejlesztéseket ígért Dunaújvárosnak.

Gyurcsány Ferenc és Huszti Zsolt
Gyurcsány Ferenc és Huszti Zsolt

Az ellenzéki szintén mindent bevetett. Vona Gábor személyesen kampányolt a jobbikos jelöltnek, szombaton pedig Gyurcsány Ferenc is beszállt a kampányba.