Áll a bál az MSZP-ben a dunaújvárosi pofon miatt

2016.06.06. 11:51
Lemondásra szólította fel a dunaújvárosi elnökét Tóbiás József MSZP-elnök, miután a párt csúnyán leszerepelt a vasárnapi időközi választáson. A Fidesztől kapott vereséget még kibírnák, de durván sokkolta az MSZP-seket a DK második helye és jó szereplése. Az eredmény az elnökválasztást is befolyásolja.

Az MSZP-seket sokkolta a dunaújvárosi időközi választás eredménye. Vasárnap ugyan csak egyetlen önkormányzati választókerületben szavaztak az emberek, de a pártvezetők, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és az MSZP-sek is előzetesen rendesen megemelték a voksolás tétjét.

A Fidesz és a DK jól jött ki a dologból, a Fidesz jelöltje nyert, a DK-s pedig két és félszer több szavazatot kapott, mint az MSZP-s. A szocialisták így csak a negyedikek lettek, és ezért a helyért is nagy versenyben voltak a PM-es jelölttel.

Gyurcsány persze már a választás estéjén üzent a szocialistáknak, hogy össze kell fogniuk, vagy mindannyian elbuknak. Az adatokból ugyanis az látszott, hogy az MSZP, a DK és a PM szavazatait összeadva a baloldal elverte volna a Fideszt. Ehhez azonban meg kellett volna állapodni egy közös jelöltben. A PM dunaújvárosi képviselője szintén azt mondta, hogy egy jelöltet kellett volna egy előválasztáson kiválasztani.

A szocialisták este nem reagáltak nyilvánosan, de úgy tudjuk,

Tóbiás József pártelnök már este lemondásra szólította fel a párt pár hete megválasztott új dunaújvárosi elnökét, Pintér Attilát.

Tóbiás hétfőn közleményt is kiadott, amelyben úgy fogalmaz „szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából  rossz döntést hoztak, és e mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon.”

Tóbiás lépése érthető, megpróbálja a helyiekkel elvitetni a balhét, holott az ő döntése, belegyezése, stratégiája is kellett ahhoz, hogy ne legyen összefogás Gyurcsányékkal. Pár héttel ezelőtt ugyanis az MSZP-tisztújítás egyik fontos témája lett a dunaújvárosi választás. Tóbiás József pártelnök a külön indulást, a helyiek döntését támogatta, míg Molnár Gyula megpendítette, hogy meg kellene próbálni mégiscsak megegyezni a DK-sokkal. Molnárra akkor össztűz zúdult a párton belül, pedig az eredmények inkább az ő stratégiáját igazolják, mintsem Tóbiásét.

Az eredmény tehát az elnökválasztást is befolyásolja, hiszen ezek után többen adhatnak igazat Molnár Gyulának, hogy mégiscsak le kell ülniük „egy vasárnapi ebédre” a többi baloldali párt vezetőivel.

Most sem gondolják, hogy össze kellett volna fogni

Pintér Attila dunaújvárosi MSZP-elnök azt mondta az Indexnek, hogy nincs szükség Tóbiás felszólítására, hogy mondjon le. A szerdai taggyűlésen bizalmi szavazást kér maga ellen, és ha a tagok ellene szavaznak, távozik az elnöki posztról.

Pintér Attila dunaújvárosi MSZP-elnök
Pintér Attila dunaújvárosi MSZP-elnök
Fotó: Pintér Attila / Facebook

Pintér azt is mondta, hogy az eddigi visszhangok alapján a dunaújvárosi tagság most sem gondolja, hogy mégis össze kellett volna fogni Gyurcsányékkal, hiszen a DK-val együtt se lett volna meg a Fidesz ellen a győzelem. Szerinte végig kell gondolni a következő két évben, hogyan érdemes összefogni a baloldali pártoknak, mert

matematikailag hozhat győzelmet az összefogás, de politikailag nem biztos, hogy jól tud működni.

Pintér a választásról azt mondta: sajnálja, hogy az nem Dunaújvárosról és a jelöltekről szólt, hanem politikai erőfelmérés lett belőle. A DK-nak azt üzente, sajnálja, hogy „bizonyos baloldali pártok elfelejtették, ki az igazi ellenfél”.

Később az MTI-nek Pintér álságosnak nevezte Tóbiás József hozzáállását. Szerinte a pártelnök viselkedése azért furcsa, mert három hete egy zárt körben végzett közvélemény-kutatás után még kiváló döntésnek nevezte, hogy nem működnek együtt a DK-val, és önálló jelöltet indítanak. Hozzátette: a felmérés alapján az MSZP-nek volt a legerősebb ellenzéki jelöltje.