Tudja, mi hiányzott még ennek az országnak? Vitorlázás- és kisvasútügyi kormánybiztos. De most már van!

2016.06.13. 23:42 Módosítva: 2016.06.13. 23:44

Révész Máriusz fideszes parlamenti képviselő lett a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével megbízott kormánybiztos, derül ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből, amit először a 444 vett észre. A rendelet szerint

  • a kerékpárutak fejlesztésével,
  • a Bejárható Magyarország Program megvalósításával,
  • az aktív kikapcsolódás, a természetjárás, a vízi, kerékpáros és lovasturizmus fejlesztésével,
  • a szabadidős vitorlázás, az aktív táborozás, a vándortáborok, a kisvasutak, a magyarországi sípályák fejlesztésével és népszerűsítésével,
  • az országos tömegsport és szabadidős rendezvénysorozatok szervezésével és koordinálásával, valamint
  • a szabadtéri sportparkok fejlesztésével

összefüggő feladatokat kell ellátnia.

A közlönyben megjelent másik kormányrendelet szerint pedig az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg. 

Ez a rendelet nagyon fontos azoknak, akik például a csokkal szeretnének építkezni. A május 13-án elfogadott új építési törvényből ugyanis kikerült a korábban érvényben lévő egyszerűsített bejelentés, a törvény pedig arra hivatkozott, hogy az építési engedélyek kiadását majd kormányrendelet szabályozza. Ez a kormányrendelet viszont egészen mostanáig nem jelent meg, az építkezni akarók pedig már kezdtek türelmetlenek lenni, enélkül ugyanis eddig gyakorlatilag nem lehetett 300 négyzetméternél kisebb házra építési engedélyt beadni.

Az is kiderül emellett a közlönyből, hogy

  • a kormány a költségvetésből legfeljebb 317,5 millió forinttal támogatja Plácido Domingo spanyol operaénekes és Renée Fleming amerikai énekesnő augusztus 10-i budapesti, ingyenesen látogatható fellépését.
  • legfeljebb 400 millió forintért az állam megveszi a Makovecz-hagyaték szellemi értékkel bíró elemei mellett az ingóságokat és ingatlanokat, köztük a XII. kerületi műteremházat, ahol aztán Makovecz Imre Emlékközpontot alakítanának ki.
  • lebontják a Budai várban a Magyar Nemzeti Levéltár épülete mellett az egykori Országos Villamos Teherelosztó épületét.