A rendőrség szerint füvezhettek a ligetvédők

2016.07.06. 17:02

Legalább 200 rendőr jelent meg szerda reggel 7 óra körül a Városligetben, majd sorfalat álltak a bontásra ítélt Hungexpo-irodaházaknál. A ligetvédő aktivisták közül többen felmásztak az épületek tetejére, vagy betontömbökhöz láncolták magukat. A rendőrök egy jegyzői határozat alapján egyenként vezették ki az embereket a területről. A Városliget Zrt. azt közölte: három hónapja nem tudták megkezdeni az épületek bontását, ezért fordultak a hatóságokhoz.

A ligetvédők szerint jogtalan az eltávolításuk, ennek megfelelően nem voltak hajlandók maguktól elhagyni a területet. A bontást végző markolót szállító kamiont nem engedték a területre, a rendőrök méterenként szorították ki a demonstrálókat, egyesével vitték el őket. A rendőrség első közleményében közölte az adatokat: „a helyszínen a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek, akik közül 12 főt előállítottak. Az előállításokra 11 esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben bűncselekmény - hivatalos személy elleni erőszak - elkövetése miatt került sor" - írták.

Második közleményükben pedig arról írnak, hogy kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat találtak az érintett területen. 

„A terület átadását követően a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet. A kutya több helyen is jelzett, amely alapján a rendőrök megkezdték a helyszíni intézkedést és a szemle lefolytatását. A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént" - írják.

20160607154834
Fotó: Police.hu

A hírhez két fotót csatoltak, az egyiken az látható, hogy valamilyen hosszú szárú, rozmaringszerű növény, gaz van egy zacskóban, egy másik képen pedig két cigis zacskó, egy hamutál, egy konzerv egy fülhallgató és vélhetően egy elektromos cigaretta van.

20160607154827
Fotó: Police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.

UPDATE 21:51

A rendőrség estére kiegészítette a közlemény képeit egy fecskendőket és kanalakat ábrázoló képpel, ami valamiért eddig nem volt meg nekik, vagy nem került fel valamiért a közleményhez. A fecskendős képtől függetlenül a szövegen nem változtattak, ott továbbra is marihuánáról beszélnek.

A ligetvédők egyike nyilatkozott a 444-nek, azt mondta: „A legelején kimondtuk, hogy ide nem lehet illegális szert behozni és fogyasztani, mert ez nem a hely. Ráadásul a rendőrök főleg a korai időkben napi szinten jöttek ellenőrizni és megszámolni minket. És ugyanezt a biztonsági őrök is megtették”. Szerinte csak le akarják őket járatni.

A ligetvédők egyébként az eredeti rendőrségi hírrel kapcsolatban azt írták:

„A rendőrség 7 órakor körbevette, majd kiürítette a tábor helyszínét. Ezután 11 órakor átadták a területet a biztonsági őröknek. Majd 15 óra után helyszínelő nyomozók jelentek meg a tábor területén, keresőkutyákkal. Tehát az időközben eltelt körülbelül 4 óra alatt a biztonsági őrök bármit elhelyezhettek a területen, így a rendőrségi kutatás eleve értelmetlen, különösebb bizonyító ereje nincs.”