A rendőrség zaklatás miatt nyomoz a képviselők vagyonnyilatkozatáról író újságírók ellen

2016.08.09. 10:29

Tasó László közlekedésügyi államtitkár zaklatás miatt feljelentést tett miután a Direkt36 megírta, hogy 12 éven át hiányosan – több földterületét kihagyva – adta le a vagyonnyilatkozatait, valamint azt, hogyan kerültek helyzetbe Tasó rokonai és ismerősei sokmilliós uniós projekteknél. Pontosan nem tudni, miért és ki(k) ellen vizsgálódnak a hatóságok, de az államtitkár korábban azért ígért jogi lépéseket, mert Nyíradonyban a feleségét és helyieket kérdezték a vagyonosodásáról, írja a 444-en a Direkt36.

A politikus nem csak feljelentést ígért a róla cikkező újságíróknak, korábban arról beszélt, hogy helyreigazítást kezdeményez a megjelent írások miatt. Ezt végül csak a Budapest Beacon és a HírTV ellen tette meg, előbbi javította is az anyagát, amelyet rosszul szemlézett, a HírTV viszont arról tájékoztatta a Direkt36-ot, hogy nem tesznek eleget a helyreigazításnak. Érdekes módon az eredetileg Tasóról író cikk szerzőjének nem küldött kérelmet, ugyanúgy ahogy a lakhelyén videóriportot készítő lapunkat sem kereste meg, pedig a forgatás alatt az államtitkár háza előtt a rendőrök igazoltatták a kollégáinkat.

Az eljárás azért is furcsa, mert így a cikkek tartalmát nem vitatja. Csak azt az eljárást nehezményezi, hogy újságírók embereket kérdeznek meg. Pedig a Direkt36 azt közölte, hogy Tasó rokonainak megkeresése után, amikor azok azt mondták, hogy nem nyilatkoznak, többször már nem léptek velük kapcsolatba. Az államtitkár azzal védekezett, hogy a legutóbb, tehát 2016 januárjában leadott vagyonnyilatkozata már pontos volt, a telkek pedig amúgy sem bírnak nagy értékkel.

A vagyonnyilatkozati rendszer értelmetlenségéről már többször írtunk az Indexen, hiszen a képviselőknek hiába kellene számot adni a vagyonosodásukról, ha valamit eltitkolnak, szinte semmilyen retorzióval nem kell számolniuk. Az Origo.hu 2014-ben távozott újságírói által megalakított Direkt36 oknyomozói pedig az elmúlt hónapokban több szempontból is bemutatták, miért nem érnek többet egy darab firkapapírnál ezek a dokumentumok. Írtak Orbán Viktor miniszterelnök megélhetéséről, Becsó Zsolt fideszes képviselő közvetett és nem bevallott cégeiről, a DK alelnöke, Varju László kapcsán pedig arról cikkeztek, hogy bár magánvagyona a bevallása szerint egyáltalán nincs, a cégein keresztül mégis több érdekeltséggel is bír.