Visszatérhetnek a Parlamentbe az Index kitiltott újságírói

2016.09.05. 15:03

Még tavasszal több szerkesztőség, így az Index újságíróit is kitiltotta a Parlamentből Kövér László házelnök. A házelnök akkor azért döntött így, mert az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol a házelnök rendelkezése szerint ezt nem tehették volna meg, és a felszólítás ellenére sem hagyták abba a forgatást

Az Index két újságírója, Fábián Tamás és Bakró-Nagy Ferenc akkor az MNB-alapítványok költéseiről kérdezte a képviselőket, és ezt a videót készítették. 

Úgysem arra válaszolok, amit kérdez!

Kollégáink a kitiltás után azt mondták, olyan helyre akarták terelni az újságírókat, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen képviselőket megszólítani, ezért nem tettek eleget a felszólításnak, és forgattak tovább. Ha nem így tettek volna, a videót sem tudták volna elkészíteni. 

A kitiltás határozatlan időre szólt, de hétfőn Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke hivatalos levélben jelezte az Indexnek, hogy Kövér László házelnök szeptember 12-től, a parlament őszi ülésszakának kezdetétől ismét lehetővé teszi kollégáinknak a belépést. 

A parlamenti forgatási szabályok közben nem változtak, ebben a videóban elmagyaráztuk, miért nehéz kérdezni a képviselőket a jelenlegi szabályok megsértése nélkül.