Ha összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja

mszp ujrac
2016.09.16. 08:14
A Fidesz nem az MSZP lerombolásán dolgozik, a kormánypártban rájöttek, hogy a 2018-as választási győzelemhez szükség van arra, hogy minden választókerületben megmaradjon egy közepesen erős baloldali jelölt. A Fideszben már választókerületekre lebontva vizsgálják, hol hogyan kell segíteni a baloldali jelöltnek. "Nem hagyhatjuk, hogy az MSZP idő előtt kicsinálja magát" - fogalmazott egy fideszes. A Fidesz és az MSZP jelenlegi viszonyának háttere.

Hónapok óta egyre több politikai tárgyú beszélgetésben, nyilatkozatban kerül elő egy meglepőnek tűnő narratíva a Fidesz és az MSZP titkos kapcsolatáról, alkujáról. 

Sokan tudni vélik, hogy az egykor kormányzó, milliókat képviselő, bár mára megroggyant MSZP önmagától nem bénázhat ennyit, és nem véletlen, hogy egyes lépéseivel a mostani kormányt segíti: az MSZP-ben fideszes kollaboránsok dolgoznak. 

A narratíva erősödésére utal, hogy az MSZP-be épített fideszes téglákról több politikus és politikai elemző is nyíltan említést tett már:

  • Nyáron az elnöki posztra készülő MSZP-s Szanyi Tibor beszélt a Magyar Narancsnak arról, hogy a "NER-rel való kollaboráns kollégák" a fennálló status quóban érdekeltek. Neveket nem mondott.
  • Botka László szegedi polgármestert a kongresszusi leszavazása után az Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy országos szinten nem tudja elképzelni a titkos együttműködést a Fidesz és az MSZP között, de "néhány MSZP-s politikus elősegíti ennek a látszatnak a kialakulását". 
  • Botka azt is hozzátette, hogy találkozott olyan szocialista önkormányzati képviselővel, "akit a legkevésbé sem a harcias ellenzékiség jellemzett a Fidesszel szemben".
  • A titkos kollaboráció elméletét erősítette, hogy több egykori baloldali politikus a közvélemény számára váratlan módon kormányzati pozícióhoz jutott (Szili Katalintól kezdve Dobolyi Alexandráig nem rövid a névsor).
  • A múlt heti 168 órában pedig egy politológus erősítette újra a narratívát. Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa (a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója is egyben) azt írta, hogy "az MSZP a NER része", és Orbánnak "jó néhány embere van az MSZP-n belül is, akiket – direkt vagy áttételes értelemben – a Fidesz mozgat.

Megnemtámadási szerződések, üzletelések

Az elmúlt hetekben fideszes és szocialista politikusokkal, háttéremberekkel beszélgettünk erről, hogy mennyire reális ez a narratíva, mekkora befolyása van a Fidesznek az MSZP-n belül. A beszélgetésekből az derült ki, hogy szinte mindenki ismer egy-egy sztorit személyes összefonódásokról, alkukról fideszes és MSZP-s politikusok között. 

  • Ezek jobb esetben megnemtámadási szerződések két elvileg szemben álló politikus között ("ha te nem kritizálsz engem nyilvánosan, én sem támadlak").
  • Esetleg információcserék ("ha elmondod, nálatok mi zajlik a háttérben, én is elárulom, nálunk mi készül").
  • Érdekesebb eset, amikor üzleti érdekből fog össze két ellenérdekelt fél ("ha szemet húnysz az üzleti kavarásaim felett, részesedhetsz belőle").
  • És az is előfordul, hogy egymás embereinek elhelyezését segítik ("álláshoz juttatom az embered, ha gondoskodsz róla, hogy békén hagyjanak").

Ezek az alkuk nemcsak önkormányzati, helyi szinten léteznek. MSZP-s vezetők és fideszes miniszterek is egyezkednek a háttérben. Több ilyen sztoriról pletykálkodnak, de mivel nem tudjuk bizonyítani, nem írunk neveket.

A személyek közötti egyezkedések, alkuk ellenére arról azonban szó sincs, hogy a Fidesz beköltözött az MSZP-be, és a Fidesz irányítja az MSZP-t. 

Jó példa erre a mostani kvótakampány. Az MSZP-sekről a kvótakampány kezdetén is suttogták, hogy "lefeküdtek a Fidesznek", amikor Molnár Gyula pártelnök egyszer csak arról beszélt a HírTV-nek, hogy "az MSZP kész lenne támogatni a kormányt a kötelező kvóták elleni fellépésben". A nyilatkozatról, illetve a kvótakampányban tapasztalt szocialista kommunikációs káoszról megírtuk már, hogy hibák sorozatából fakad. "Nem lefeküdtünk a Fidesznek, ennyire hülyén csináljuk" - összegezte önkritikusan egy szocialista. És ez nem becsapás vagy elterelés.

Bár a hibák erodálják az MSZP-t, a Fidesz érdeke pont nem ez a tendencia. A Fidesznek most éppen az tenne jót, ha az MSZP egységesen felsorakozna az igen álláspont mögé. Lenne kivel harcolni, lenne ki ellen mozgósítani a szavazókat. (Orbán például  hétfőn is bedobta , hogy a baloldali városokba migránsokat telepítenek, és a dolog komolyan vehetőségét erősen kétségbe vonta, hogy  a baloldali vezetők jelezték  előtte és utána is, hogy ők sem akarnak migránstelepeket.)

A Fidesznek ebben a formában kell az MSZP

Egy kormányzati stratégiára rálátó fideszes is megerősítette az Indexnek, hogy "nevetséges teória", hogy a Fidesz-központból irányítják az MSZP-t, és így okoznak szándékosan kárt. "A Fidesz nem az MSZP ledarálásán dolgozik, így ebben az állapotban kellenek". 

Ő úgy magyarázta a kialakult látszatot a háttéralkuról, hogy a Fideszben sokak számára kezd egyértelművé válni, hogy a 2018-as fideszes győzelemhez az MSZP-sek is kellenek. Ezért most csak kevés fronton támadják, bántják őket. Hagyják, hogy erősödjenek picit.

A háttérben ugyanis már bőszen számolgatja a Fidesz a 2018-as esélyeket mind a 106 választókerületben. A Fidesz eszerint a körzetek jóval több mint felében azt tapasztalta, hogy bár a Fidesz vezet, az ellenzékiek (baloldal és Jobbik) többen vannak, és meg kell akadályozni, hogy az ellenzéki szavazók egy irányba szavazzanak. Az időközi választások ugyanis épp azt bizonyították, hogy van átjárás a baloldali és a jobbikos jelöltre szavazók között.

Ahol kell, segítik a szocialistát

A Heti Válasz júliusban úgy számolt, hogy a Jobbik 15, zömmel északkelet-, és közép-magyarországi körzetben számíthat egyéni mandátumra, míg az MSZP és csatolt részei 31, főleg budapesti és Pest megyei választókerületben győzhetnek - ha begyűjtik az ellenzéki voksokat. Ez 46 mandátum a 106-ból, majdnem a fele, és veszélybe sodorhatja a Fidesz abszolút többségét. Márpedig a Fidesz mindenképp igyekszik elkerülni, hogy koalícióra kényszerüljön az MSZP-vel vagy a Jobbikkal.

A Fidesz érdeke tehát, hogy fenntartsa az Orbán által megálmodott centrális erőteret. Ennek lényege, hogy a nagy Fidesz körül megosztott, összefogásra képtelen ellenzék kering. Vagyis a Fidesznek nem kell feltétlenül arra törekednie, hogy minden körzetben 50 százalék fölött legyen a támogatottsága, elég ha az ellenfelei gyengébbek és megosztottak. Az erőtér-stratégia ott bukhat, ha az egyik szereplő, például az MSZP végzetesen meggyengül, mert így a Fideszt utáló baloldaliak taktikai okokból átszavazhatnak a legesélyesebb ellenzéki, esetünkben a Jobbik jelöltjére.

A Fidesznek figyelmeztető jel a lengyel példa is, ahol a kormányzó PO azért is vesztette el a választásokat, mert a baloldal gyakorlatilag megszűnt létezni, így a portestszavazatokat simán be tudta gyűjteni a Jarosław Kaczyński-féle PiS.

A kormánypárti forrásaink szerint ezért már készülnek a választókerületekre lebontott fideszes stratégiák arra, hogy 

ha valahol összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a kormánypárt láthatóvá teszi az adott szocialista jelöltet.

A fideszes jelöltek például reagálnak a szocialista nyilatkozatokra (ezzel értelemszerűen megemelik az ellenfél jelöltjének súlyát), a helyi nyilvánosságban nem akadályozzák, sőt megkönnyítik a szocialista jelölt szereplését. Ezért fontos stratégiailag, hogy minél több megyei lap kerüljön Fideszhez közel álló kézbe. Több sajtóhír megjelent az utóbbi hetekben, hogy kormányhoz közel álló tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának, a Mediaworksnek. Fideszes forrásaink szerint a tranzakció célja nem elsősorban a csökkenő példányszámú baloldali napilap birtoklása, hanem hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, amely szintén a Mediaworks tulajdonában van.

Olyat is hallottunk, hogy adott esetben pénzzel is lehet segíteni a baloldali jelöltet, ha az országos központ lemondana a választókerületről.

Az MSZP törmelékként kell

A Fidesz minden körzetben megvizsgálja, mennyire érdemes segítenie az ellenzéket. Az időközi választásokból ugyanis azt a következtetést vonta le a fideszes kampánycsapat, hogy meg kell akadályozni, hogy egyetlen esélyes ellenzéki maradjon a fideszessel szemben a porondon. Veszprémben azért tudott győzni simán Kész Zoltán, mert a Jobbik szinte láthatatlan volt. Salgótarjánban szintén. Tapolcán pedig azért kapott ki a Fidesz, mert a jobbikos jelölt mögé beálltak a tapolcai MSZP-sek, és gyakorlatilag nem is kampányoltak a szocialista jelölt mellett. 

Információnk szerint a Fidesz elsősorban egyes észak-magyarországi, illetve több közép-dunántúli választókerületekben aggódik amiatt, hogy az MSZP bezuhan, és még az országos átlagát sem fogja majd hozni. Ide várhatóan pénzt sem fognak kapni a körzetek az országos központtól.

A Fidesz 2018-ban ezt a gyakorlatot meg akarja akadályozni:

ezért nem hagyhatjuk, hogy az MSZP idő előtt kicsinálja magát

- mondta egy fideszes. Ennek a következménye az, amit már most látunk az országos nyilvánosságban. A kormánypárti Magyar Idők ezért készít barátságosabb interjúkat szocialista vezetőkkel (Molnár Gyula és Hiller István is megúszta izzasztó kérdések nélkül), és ezért jelenhet meg a lapban például olyan zavarba ejtő szalagcím, hogy: "Kőkemény ellenzék lenne az MSZP".

Az is bizonyítja, hogy a Fidesz számára a szocialisták "életben tartása" stratégiailag fontos 2018-ig, hogy Orbán Viktor folyamatosan céloz arra a beszédeiben, mennyire nem szabad lebecsülni a baloldalt/szocialistákat/kommunistákat. Legutóbb például Kötcsén jelentette ki, majd kiszivárogtatták, hogy Orbán azt mondta a "kommunistákról": "pontosan tudjuk, hogy olyanok ők, mint a Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni".

A Fidesz pedig éppen azon dolgozik, hogy legalább 2018-ig megőrizzék a szocialistákat. Így, törmelékként.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)