Vajda Zita 2010 óta kering Matolcsy körül

2016.09.17. 09:03 Módosítva: 2016.09.17. 09:05

A Matolcsy György válásával összefüggésbe hozott fiatal titkárnő az MNB előtt az akkor szintén a Matolcsy vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott. Vajda Zita nem egészen három év alatt azonban meglepően különböző területeken próbálta ki magát, írja a Nol.hu.

Vajdát pályázat nélkül vették fel az akkor már Matolcsy irányította nemzetgazdasági tárcához, A 32 éves nő egymással semmilyen kapcsolatban nem lévő szakterületekért volt felelős.

A belgazdaságért felelős államtitkárságon kezdett (2010. jú­lius 1.–október 4.), aztán az energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkárság (2010. október 5.–2011. március 25.), a makrogazdasági főosztály (2011. március 26.–2012. május 31.) és a gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkárság (2012. június 1.–június 29.) következett, a végállomás pedig a tervezés-koordiná­ciós osztály (2012. június 30.–2013. már­cius 5.) volt.

A Népszabadság által idézett forrás azon a véleményen volt: 

Amikor ide-oda tesznek valakit, de nem bocsátják el, az olyan, mintha forró krumpliként dobálnák.

Ilyen általában akkor szokott történni, ha az államigazgatásban dolgozót főnökei megismerték, és tudják, hogy kevésbé tudják használni szakmai munkára, de azzal is tisztában vannak, hogy nem lehet kirakni az intézmény állományából.

Ráadásul előtanulmányai nem éppen ezekre a munkakörökre készítették fel. Vajda Zita a Külkereskedelmi Főiskolán tanult, a TQM (minőségügyi menedzsment) szak reklám szakirányán. Majd 2010-ben – nem sokkal az NGM-es karrier kezdete előtt – elvégezte a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodási szakának kiegészítő egyetemi képzését levelezőszakon. Az energiastratégiai és otthonteremtési területek tehát meglehetősen távol állnak tőle.

Jól keres

A most 32 éves Vajda Zita akkor került az érdeklődés homlokterébe, amikor kiderült, az MNB-ben rekordfizetésért dolgozik. Távozását pedig maga az MNB sajtóosztálya hozta összefüggésbe a nála évtizedekkel idősebb Matolcsy válásával.

Vajda Zita idén május 2-ig nemzetközi szakmai titkárként dolgozott havi bruttó 1 730 000 forintos fizetésért, ami nettó 1 150 450 forintot jelent. Akkor került a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amikor Matolcsy György vezette a tárcát. Amikor Matolcsy György jegybankelnök lett, követte őt az MNB-hez. Ő szervezte a jegybankelnök külföldi útjait, és többször is vele utazott. A Népszabadság jegybanki forrásai szerint visszatetsző, hogy Vajda Zita osztályvezetői fizetést kapott, holott nem is volt osztálya.

Vajda Zitának jegybanki fizetése mellett a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány kuratóriumi tagsága után is jár pénz. A PADI kuratórium tagjait az alapító okirat szerint a minimálbér ötszöröse, idén havi bruttó 555 ezer forint illeti meg. E mellé a kuratóriumi tag a tevékenységével összefüggő, igazolt költségei megtérítésért jogosult, és a kuratórium döntésétől függően béren kívüli juttatást is kaphat.