Robbanás történt a Király utcánál

2016.09.24. 23:09 Módosítva: 2016.09.25. 10:06
  • Robbanás történt szombat este 22 óra 36 perckor a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél
  • Két rendőr megsérült
  • Továbbra sem tudni, mi történt
  • Többen gázrobbanásra gyanakodtak, de tűz nem volt
  • A környéken szögeket találtak, és nem kizárt, hogy a rendőrök egy gazdátlan csomagot vizsgáltak volna meg
  • A környék vasárnap is le van zárva, de lakcímkártyával beengednek embereket. Ott lakók szerint a rendőrök átvizsgálják az épületeket
  • A bűnügyi helyszínelők centiről centire vizsgálják át a körutat

Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat este fél 11-kor a Teréz körút 4. számú ház földszinti üzlethelyiségénél. A Teréz körút és a Király utca sarkán történt robbanásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg, egy nő és egy férfi. Mindkettőjüket kórházba szállították, közölte a rendőrség.

Helyszínelők vasárnap délelőtt
Helyszínelők vasárnap délelőtt
Fotó: Olvasónk

A robbanásban a környéken álló autók is megrongálódtak, több lakás ablaka betört. Tűz nem keletkezett. A rendőrség szakértők segítségével vizsgálja, mi történhetett. Szerkesztőségünknek elküldött levelében a Nemzeti Nyomozó Iroda azt írta, hogy több ember sérelmére elkövetett emberölés gyanújával nyomoznak. Eddig azonban nem lehet arról tudni, hogy bárki életét vesztette volna a robbanásban, a hivatalos közleményekben is két sérültről van szó, ezért megkerestük őket.

Telefonban annyit mondtak, lehetséges, hogy a kavarodásban kimaradt egy "kísérlet" szócska az emberölés elől, de abból a szempontból mindegy, hogy ugyanúgy kérik az emberek segítségét. (Persze abból a szempontból nem mindegy, hogy az egyik azt jelenti meghalt valaki, míg a másik azt, hogy nem.)

A ház környékét a hatóságok lezárták. A zárás érinti a Teréz körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonok vannak felállítva a Király utcában is. Az M1 szerint a lakcímkártyával rendelkezőket reggel elkezdték beengedni otthonaikba, de például a hostelekben lakó külföldiek egyelőre nem tudtak visszamenni.

Több olvasónk szerint a rendőrök átvizsgálják a környéken a lakásokat, arra kíváncsiak, hogy az ott lakók láttak-e bármi gyanúsat. „Kutyával mentem volna le az előbb épp sétálni, de nem mehetek ki a házból. Az egész terület továbbra is blokkolva van, minden épület előtt áll egy rendőr. Vagy elhagyom a házat, és akkor a területről is azonnal ki kell mennem, vagy az épületben maradok. Délután ötig lesznek lezárva az utcák a rendőr szerint" – írta egyikük.

A police.hu-n is felhívást tettek közzé,  itt várják azok jelentkezését , akik a közelben voltak, és információval rendelkeznek.

Vasárnap a 70-es, és a 78-as troli is terelve közlekedik, és a 4-es, és 6-os pótlóbuszok sem érintik a Király utcai és a Wesselényi utcai megállókat, írta honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)
Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)

Hatalmas robbanást hallottak

Korábban több olvasónk is jelezte Facebookon és emailen néhány perccel este 11 előtt, hogy hatalmas, robbanásszerű hangot hallottak a Király utca és a körút találkozásánál. Videókat küldtek, amelyeken több szirénázó rendőrautó is látható. Ez a videó a robbanás utáni perceket mutatja, még száll a környéken a füst és a por.

Az Indexnek több, a robbanáskor a helyszínen tartózkodó ember is megírta, mit látott. Árpád nevű olvasónk azt írta, „Az épület előtt mentünk a fiammal autóval, amikor a robbanás történt, láttam!!! Azonnal megálltam, és odarohantam, és két egyenruhás volt a földön. Azt nem tudom, hogy rendőrök vagy közteresek voltak, de az egyik cb-rádión kért segítséget, és 2 percen belül jöttek a rendőrök. A másik egyenruhás egy fiatal lány volt, nem mozdult, törmelékek borították, a feje sérülhetett meg, mert nagyon vérzett".

Egy másik olvasónk, Bence is a robbanás helyszínén volt: a körúton sétált a Király utca felé, amikor látta a robbanást. Ő azt írta, az egyenruhások rendőrök voltak, felismerte őket a tipikus háromszög sapkájukról, és az oldalukon lógó fegyverükről.

facebook 1474751790441
Fotó: Olvasónk

Egy harmadik olvasónk, aki egy autóban állt a robbanás közelében lévő piros lámpánál, azt írta: „A barátnőmmel azonnal kiszálltunk a kocsiból, és odarohantunk a sérültek ellátására. Előttünk 1 ember volt ott, akinek a kocsiját eltalálta valami. A többi ember elrohant, és a földön hagyta a két sérült rendőrt. Az egyik egy rendőrnő volt, akit a fején talált el valami szilánk vagy repesz, a másik pedig egy férfi, akit a lábán. Mindketten a földön feküdtek egymásra borulva. A férfi egy sapkát tett a nő feje alá, hogy elállítsa a vérzést, de ő maga sem tudott lábra állni. A nő szintén eszméleténél volt, és amikor el akartuk látni a nő sérülését, a földön fekvő kollégája szólt, hogy nem súlyos, és inkább mentőt hívjunk. Körülbelül ebben a pillanatban azonnal kitereltek minket az érkező rendőrök, ugyanis mire észbe kaptunk, körülálltak minket a hiénák telefonnal hogy lefényképezzék a szenvedő sérülteket".

Ádám nevű olvasónk ezt írta:  „Itt lakom a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon és civil ruhás rendőrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendőrök, érkeztek a mentők és tűzoltók. Lementünk de a rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán jobbra balra cikáztak ordibáltak, megafon nuku hogy tájékoztassák a népet hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túl oldalt közlekedő kettő autó vezetőoldali szélvédő mindkettőnél betört. Több kis horpadás volt mind két autón. A taxisnak a lámpájában egy 50-es szög volt belefúródva, és a nyaka is megsérült."

Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)
Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)

Szögek hevertek a robbanás környékén

Más információk szerint is több szög látható a földön a robbanás környékén. A Hvg.hu és a Blikk olyan képeket közölt, amelyeken a rendőrségi nyombiztosítók által megjelölt szögek láthatók az aszfalton. Nem kizárt, hogy a két rendőr egy gazdátlan csomagot akart megnézni, akkor következett be a detonáció.

Korábban elterjedtek olyan hírek is, hogy gázrobbanás történt az üres üzlethelyiségben. Azok a szemtanúk azonban, akik látták a robbanást, sem kékes lángról, sem gázszagról nem számoltak be. A képeken az is látszik, hogy az üzlethelyiség rácsa befelé szakadt ki. Ez is arra utalhat, hogy a robbanás az utcán történt. 

Rengeteg rendőr vonult a helyszínre. Szalaggal zárták le a Nagykörút érintett szakaszát.  Volt, aki azt írta, a robbanást a negyedik emeleten is érezni lehetett, az alsóbb emeleteken több ablak is betört. Több környékbeli épületet is kiürítettek, a lakóknak egy időre el kellett hagyniuk otthonaikat. A rendőrség kiürítette a környékbeli szórakozóhelyeket is az Oktogon és a Blaha Lujza tér között 

László nevű olvasónk azt írta, a rendőrség a kordonon kívül állókat sorban igazoltatta, és a környéken is elkezdtek igazoltatni mindenkit. Az M2-s metró a Blaha Lujza téren megállás nélkül áthaladt, a kisföldalatti az Oktogonon nem állt meg.

Egy ott lakó külföldi turistát azután sem engedtek be a lezárt területre, hogy elmondta, életmentő gyógyszereket szed. Inkább mentőt hívtak hozzá. A területen egyre több volt a civil rendőr.

Ha a helyszínen volt, és látta a robbanást, írjon nekünk a tema@mail.index.hu emailcímre!