Matolcsy zsarolhatósága miatt közügy, bevallotta-e az átvilágításokon szeretőjét

2016.09.28. 07:09

A Figyelőnek adott interjújában a nyilvánosság előtt is vállalta Vajda Zita („nem bujkálunk, felvállaljuk", „összetartozunk"), hogy kapcsolatot folytat Matolcsy György jegybankelnökkel, aki egyébként mással él házasságban. A barátnő arról viszont nem beszélt, mióta tart a kapcsolatuk, és arról sem, hogy Matolcsy felesége, illetve szűkebb környezete előtt azt mióta vállalják fel. 

Hogy ez miért nem csupán egy öncélú bulvárkérdés, azt mindjárt elmagyarázzuk.

Matolcsynak el kellett árulnia, ha volt szeretője

Matolcsy György legutolsó vagyonnyilatkozata a törvény szerint a 2015. december 31-i vagyoni állapotot tükrözi. Ebben a nyilatkozatban közös háztartásban élő házastársként Matolcsy Gyöngyi, a jegybankelnök felesége – akitől most válik – van feltüntetve. A külvilág számára tehát Matolcsy hivatalosan azt a képet közvetítette, hogy együtt él feleségével. Kérdésünkre, hogy ez valóban így volt-e még akkor, vagy esetleg hibázott a jegybankelnök és megszokásból írta csak be a feleségét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt válaszolta, hogy „Matolcsy György vagyonnyilatkozatában közölt adatok minden esetben megfelelnek a valóságnak."

Csakhogy van egy másik bevallás, ahol Matolcsynak nem csupán a feleségét, de a szeretőit is muszáj feltüntetnie. Az MNB elnökeként Matolcsy rendszeresen nemzetbiztonsági ellenőrzésen esik át, melynek során egy nemzetbiztonsági kérdőívet is ki kell töltenie. Ez a kérdőív részletes beszámolót kér arról, hogy az adott állami vezetőnek – a hivatalos megfogalmazás szerint –

van-e házasságon vagy élettársi közösségen kívüli partnerkapcsolata (homoszexuális is),

sőt a partner személyes adatait és édesanyja nevét is meg kell adnia. És még ez sem minden: a kérdőívet az átvilágított vezetővel egy háztartásban élő hivatalos partnerének (házastárs, bejegyzett élettárs, élettárs) is alá kell írnia és nyilatkozatot kell tennie az adott esetben őt is érintő titkos adatgyűjtés engedélyezéséről.

Minderre azért van szükség, mert egy elhallgatott szerető zsarolási kockázatot jelent. Egy állami vezetőt zsarolásra felhasználható magánéleti információval akár üzleti körök, akár bűnszervezetek, akár külföldi titkosszolgálatok meg tudnak környékezni. Sőt, szélsőséges esetben már maga a szerető is ennek a megkörnyékezésnek lehet az eszköze. Emiatt államérdek, hogy a nemzetbiztonsági szervek előtt egy átlagpolgárhoz képest jóval transzparensebb legyen például a jegybankelnök magánélete is, hogy az ilyen és ehhez hasonló fenyegetéseket elháríthassák. 

A Habony-média szerint ez egy friss kapcsolat

Matolcsy és Vajda akkori kapcsolatáról mindössze annyit tudunk, hogy a nő 2013 márciusában rögtön követte Matolcsyt a gazdasági minisztériumból az MNB-be, és a jegybank nemzetközi szakmai titkára lett. Vajda Zita testvére, Vajda Kitti 2013 októberében kezdett el az MNB-nek dolgozni, a Vajda-nővérek anyja pedig az egyik MNB-alapítvány 2014. évi beszámolóját készítette el könyvelőként. De hogy Matolcsy konkrétan mikor kezdett viszonyba Vajda Zitával, arról eddig egyetlen állítással találkoztunk. Az egész Vajda-ügyet megíró Népszabadság-cikk megjelenése előtti délután a Habony-érdekkörbe tartozó Ripost.hu-n megjelent egy cikkecske Matolcsy válásáról, ebben szerepel az a kiemelt mondat, mely szerint 

a Ripost úgy tudja, hogy Matolcsy György néhány hónapja (kiemelés: Index) már új kapcsolatra is talált, méghozzá egy volt kolléganő személyében.

Ha ezt az állítást igaznak fogadjuk el, abból az következne, hogy Matolcsy az ezt megelőző időszakban lezajlott átvilágításai során, a nemzetbiztonsági kérdőív kitöltésekor nem tüntette fel házasságon kívüli partnerkapcsolataként Vajda Zitát. Viszonyuk – a Ripost állítása alapján – 2016 első felében kezdődhetett, hosszú évekkel azután, hogy már Vajda fél családja az MNB-nek, illetve az egyik jegybanki alapítvány körül dolgozott. 

Csakhogy maga a nemzetbiztonsági ellenőrzés jóval tovább megy egy szimpla kérdőív kitöltetésénél: az átvilágítás során az AH-nak ellenőriznie is kell a megadott információkat, ha valamit pontatlannak, homályosnak, esetleg gyanúsnak talál.

A Matolcsyt átvilágító szerv több volt vezetője Matolcsynak dolgozik

Matolcsy György esetében itt lesz a kérdés még érdekesebb: a nemzetbiztonsági ellenőrzést ugyanis a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) végzi, márpedig az AH több volt magas rangú vezetője a szolgálatot otthagyva azóta már Matolcsy Györgynek dolgozik. Még augusztusban írtunk arról, hogy a MNB-hez, illetve az MNB Biztonsági Zrt.-hez szerződött Göbölös László, az AH előző főigazgatója (2012-2015), Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, és Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója is.

A Belügyminisztérium az Index azon kérdésére, hogy mikor került sor legutoljára Matolcsy nemzetbiztonsági átvilágítására, annyit válaszolt, hogy 2015-ben. Arra azonban, hogy Matolcsy György házasságon kívüli kapcsolata az átvilágításnál kiderült-e, nem válaszoltak, mivel „az ellenőrzés eredményéről kizárólag a kezdeményező kap tájékoztatást". (Vajda Zita nemzetbiztonsági ellenőrzésére még az Inforádió kérdezett rá korábban, és ők azt a választ kapták, hogy Vajdát nem világították át, mivel az ő munkakörében ez nem volt előírás.)

Az MNB-nek is feltettük a kérdést, hogy Matolcsy feltüntette-e az utóbbi két átvilágítása során a biztonsági kérdőíven Vajda Zitát mint házasságon kívüli partnerkapcsolatát, de tőlük sem kaptunk erre választ. Azt írták, Matolcsy rendelkezik érvényes biztonsági szakvéleménnyel, a kérdőív tartalma pedig nem nyilvános.

A jegybank arra a kérdésünkre, hogy pontosan mikor került sor a legutóbbi két átvilágításra – tehát az előző előttire is kíváncsiak voltunk –, egyáltalán nem válaszoltak. 

2015-ben, amikor a BM szerint Matolcsy utolsó átvilágítására sor került, hárman is vezették az AH-t, a későbbi Matolcsy-alkalmazott Göbölös László 2011 végétől tavaly márciusáig állt a szervezet élén. A 2015-ös Matolcsy-átvilágítás alatt így talán már nem ő volt az elhárítók vezetője, de Matolcsy György 2013-as jegybankelnöki kinevezésekor igen. Ha tehát akkoriban sor került egy nemzetbiztonsági ellenőrzésre, a vizsgálódó titkosszolgák annak a Göbölösnek a beosztottjai voltak, aki távozása után később Matolcsy beosztottja lett.