Fideszes össztűz zúdult Vonára, aki erre konditerembe hívta Orbánt

2016.10.03. 13:58
Keményen nekimentek a Jobbiknak a fideszes politikusok. Orbán szerint Vona Gáborék „megvett emberek”, a Jobbik pedig „fogott párt”. Vona többször is Orbán lemondását követelte, majd meghívta kondizni a miniszterelnököt. A kvótaszavazás másnapja a parlamentben.

Történelmi győzelemnek nevezte az október 2-i népszavazás eredményét Orbán Viktor a parlamentben, ahol napirend előtt értékelt. A kormányfő arról egy szót sem ejtett, hogy érvénytelen lett a szavazás, ehelyett – ahogy azt várhattuk – a nemek nagy számára és hatalmas arányára helyezte a hangsúlyt.

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor a következő kijelentéseket tette a kvótaszavazásról:

  • A szavazás elérte a célját. „A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.
  • „Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert."
  • 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. „Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz–KDNP-t.”

Orbán elismerte, hogy bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a parlament érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását „a népszavazás szellemében”. A módosítás tartalmáról továbbra sem árult el részletet.

Orbán kijelentette, hogy a kormánynak igenis joga van hallatni a hangját a migránsüggyel kapcsolatban Európában, mert „2010-től gyakorlatilag mintaállammá váltunk”. 

Keményen nekiment a Jobbiknak

Orbán mostani beszédének az újdonsága nem a népszavazás értelmezése volt, hanem az, hogy különösen a viszonválaszában milyen keményen nekiment az ellenzéknek. Különösen a Jobbikot támadta kemény szavakkal. 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy Orbán „az egójának nem tudott parancsolni, és elveszítette ezt a küzdelmet”. Vona szerint Brüsszel kíméletlenül ki fogja használni Orbán hibáját, felelőtlenségét, amellyel „kárt okozott a hazájának”. Majd a miniszterelnök szemébe mondta:

Haragszom önre, követelem az ön lemondását.

Orbán erre élesen reagált, szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy „a Jobbik Brüsszelnek szurkol”. Szerinte a Jobbiktól ez „hazafiatlan és inkorrekt lépés”.  Orbán tudja az okát is, hiszen maga Vona jelentette be, hogy maga vette el a Jobbik lelkét, vagyis Orbán szerint a Jobbikot megvették.

Megvett emberek, fogott párt.

Orbán emlékeztetett Vonának arra a kijelentésére is, miszerint az iszlám az emberiség jövője. Orbán azt kéri a jobbikosoktól, hogy „nőjenek fel a feladathoz”. Orbán a beszéd végén még egyszer visszatért a Jobbikra, és azt mondta, a Jobbiknak semmi drága, egy céljuk van: „a miniszterelnököt meg kell buktatni, ahogy megrendelték tőlük”. Azt nem mondta, szerinte pontosan ki rendelte ezt tőlük.

A többi fideszes is rászállt a Jobbikra

A Jobbik elleni támadás nem kósza ötlet volt, amit jól bizonyít, hogy más fideszes politikusok is hevesen kritizálták a pártot, és hibáztatták őket, hogy a passzivitásuk miatt nem lett érvényes a népszavazás.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető például azért kárhoztatta a pártot, mert a jobbikos vezetésű Ózdon csak 31 százaléknyi ember mondott véleményt. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig Vona Gábornak egyenesen azt mondta:

fel kell tennünk a kérdést, hogy önök szavaztak-e tegnap.

Dömötör kifogásolta, hogy a jobbikosok nem mozgósítottak, még csak kampányfőnököt sem neveztek ki. „Ehelyett a szemöldökszedési szokásait ismertette, mindezt az ATV-ben, kíváncsi lennék, mit szól ehhez a Betyársereg” – utalt Dömötör az ATV-ben látott műsorra.

Vona konditerembe hívta Orbánt

Vona ezekre a támadásokra a parlamenti szabályok miatt nem reagálhatott. Egyszer viszont szót kapott Orbán és Kósa kijelentései után. Személyeskedve támadta a miniszterelnököt: Vona szerint Orbán olyan, mint a kisgyerek, akinek csak az a lényeg, hogy ő nyerje a játékot.

Vona reagált arra is, hogy Orbán kritizálta egy fél mondatban, hogy nőjön fel, és nem az a jobbikosok dolga, hogy „konditerembe és fodrászszalonba” járjanak. Vona ezért meghívta egy konditerembe Orbánt.

Orbán a baloldalnak is odaszúrt

A Jobbik támadása volt az igazi újdonság hétfőn, de Orbán persze a baloldalt sem kímélte. (Ezt ugyanakkor már megszokhattuk tőle.) Orbán elmondta, hogy a brüsszeli bürokraták és az európai baloldaliak bevándorláspártiak, és szerint ugyanezt képviseli a magyar baloldal is:

a DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon.

A baloldali képviselők erre persze halkan felszisszentek. Később Orbán azt mondta, hogy az MSZP mindig is európai párt volt, ezért most az európai bevándorláspárti politikát támogatja, de ez szerinte rossz Magyarországnak.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője annyit reagált Orbánra, hogy a miniszterelnök más filmet nézhetett tegnap, mert máshogy kell értelmezni az érvénytelen népszavazás eredményét. 5 millióan ugyanis nem mentek el szavazni, „az eredmény 5:3”.

Tóth azt is elmondta, hogy az alaptörvény módosítása színjáték, amelyben a szocialisták nem kívánnak részt venni. Az MSZP eddig is megszavazott mindent, ami a magyarok biztonságát szavatolja, de ezt nem tartja ilyen lépésnek az MSZP. „Az embereknek biztonság kell, és nem semmire sem jó alaptörvény-módosítás!” – vélte Tóth Bertalan.