Németh Szilárdot a TEK sem tudja meggyőzni

2016.10.03. 11:31 Módosítva: 2016.10.03. 11:33

Ellentétesen értékelte a Magyarországon korábban átutazó terroristákról kapott tájékoztatót a Fidesz és az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülése után újságíróknak, írja az MTI. Míg Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerint a későbbi gyilkosok nem építettek ki bázist Magyarországon, Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta, hogy logisztikai központként használták Budapestet.

A brüsszeli és párizsi merényletekben közreműködő terroristák Magyarországot tranzitútvonalként használták, de egy városban sem építettek ki bázist

- nyilatkozta Molnár Zsolt, miután a bizottság meghallgatta mások mellett Tasnádi Lászlót, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát, Bodnár Zsoltot, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettesét, Papp Károly országos rendőr-főkapitányt, valamint a nemzetbiztonsági szakszolgálatok vezetőit.

Molnár szerint a merényletek elkövetői a menekülthullámot kihasználva, az embercsempészek közreműködésével jutottak Európába és Magyarországra. Ugyanakkor a terroristák Magyarországon nem folytattak toborzást, logisztikai központot nem építettek ki.

A szocialista politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi és brüsszeli merényletekkel kapcsolatos információk a népszavazási kampány és a politikai csatározások részévé váltak az utóbbi időben. Ezért arra kért mindenkit: hagyják dolgozni a TEK-et, a szolgálatokat és a rendőrséget, és ne csináljanak kampánytémát nemzetbiztonsági relevanciájú kérdésekből.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a bizottság zárt ülése után azt mondta:

már tizennégy terroristáról derült ki, hogy Magyarországon szervezkedett, és logisztikai központként használta Budapestet.

Mint ismert, a kormánnyal nagyon baráti viszonyban álló Magyar Idők múlt kedden, a népszavazás előtt öt nappal kétkolumnás anyagot szentelt a párizsi merényletekben fontos szerepet játszó Salah Abdeslam budapesti tartózkodásának. Németh Szilárd ezután egy zuglói szálloda előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol már akkor megpróbálta összemosni az ügyet a kvótareferendum kérdésével.

A TEK pénteken tartott sajtótájékoztatót az ügyben, ahol bejelentették, hogy tavaly nyáron és ősszel 14 olyan terrorista utazott át Magyarországon, akiknek közük volt a párizsi- és a brüsszeli merényletekhez. De már akkor hangsúlyozták, hogy az Iszlám Államnak nem volt kiterjedt hálózata Magyarországon.