Elfogták a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját

2016.10.19. 17:21 Módosítva: 2016.10.20. 09:19
  • Szerdán délután több TEK-es akció is zajlott, eddig meg nem erősített információk alapján elfogták a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját.
  • A Blikk szerint egy DNS-minta is megerősítette, hogy a robbantót fogták el, aki egy volt független polgármester fia.
  • A TEK biztosan akciózott Hévíznél, a város melletti Karmacson több páncélozott jármű is felvonult. Állítólag itt fogták el a gyanúsítottat.
  • Keszthelyen is zajlott egy TEK-es akció. Itt annyit lehetett látni, hogy egy piros autót átvizsgáltak egy itt elfogott férfi jelenlétében.
  • A nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre nem ad tájékoztatást az ügyben, csütörtökre ígért sajtótájékoztatót. A sajtóban keringő információt a gyanúsított elfogásáról a TEK nem erősítette meg, és nem is cáfolta.
  • Az Origo információi szerint a férfit Budapestre hozták, a lakásában házkutatást tartották, a rendőrökkel azonban nem működik együtt.

Elfogtak egy férfit a rendőrök a szeptemberi Teréz körúti robbantással kapcsolatban – írta a 24.hu szerda délután. Az illetőre a terrorelhárítók csaptak le. Délelőtt a lap olvasói jelezték, hogy az M1–M7 kivezetőn hatalmas TEK-es konvojt láttak, de azt nem lehet tudni egyelőre, hogy ez összefüggésben áll-e az elfogással. 

A hír megjelenése után az M1 már tényként állította, hogy 

a Terrorelhárítási Központ szerdán elfogta a robbantás feltételezett elkövetőjét.
Szerdán este 8 után az MTI is kiadott képeket arról, hogy a TEK civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon.
Szerdán este 8 után az MTI is kiadott képeket arról, hogy a TEK civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon.
Fotó: Varga György

Az M1 a TEK-re hivatkozva közölte az információt, az MTI este hatkor ki is adta a hírt. Ehhez képest a TEK fél hétkor az Indexszel közölte, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják az információt. 

A nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea az Indexnek azt mondta, egyelőre nem adnak tájékoztatást az ügyben. 

Volt polgármester fia a gyanúsított?

A Blikk azt írta, hogy már egy DNS-minta is megerősítette, hogy a robbantót fogták el. Azért kellett a TEK beavatkozása, mert nem lehetett tudni, van-e fegyver a férfinál.

A lap azt is hallotta, hogy állítólag egy függetlenként induló volt polgármester fia lehet a gyanúsított. És már ki is hallgatták az apát is. De a Blikk nem írt ennél közelebbit, így nem tudjuk, melyik település polgármesteréről lehet szó.

Az Origo ennél annyival ír többet, hogy a szóban forgó polgármester egy Zala megyei települést vezetett 2011-ben hét hónapon keresztül. Az Origo szerint amúgy a gyanúsított édesanyjától „csellel” vettek először DNS-mintát egy közúti ellenőrzésnek álcázva, szondát fújattak vele, és a minta nagy fokú egyezést mutatott a robbantás helyszínén, a hátizsákon talált mintával.

Hévízen fogták el? Keszthelyen miért zajlott akció?

Az akció részleteiről egyelőre semmit nem közöltek a hatóságok. A Keszthelyi Televízió viszont arról tudósított a Facebook-oldalán, hogy TEK-esek és rendőrök zárták le Keszthelyen a Borbás Vince sétányt, és egy piros autót vizsgálnak. „Sajtóhírek szerint a Teréz körúti robbantót elfogták a mai nap, értesüléseink szerint Hévízen. Keszthelyen a feltételezések alapján a robbantóval kapcsolatba hozható személy(eke)t fogták el". 

Egy olvasónk azt írta, hogy valóban nagy erőkkel vonult fel a TEK Hévíznél. Tehát feltételezhetően valóban zajlott ott is valamilyen akció.

Az M1 este élőben jelentkezett Keszthelyről, ahol valóban órák óta zajlik egy akció – erősítette meg a csatorna tudósítója. A tudósító beszámolója szerint egy férfit elfogtak a TEK-esek, a jelenlétében vizsgáltak át egy piros autót, majd furgonba tették a férfit. Arról nincs információ, hogy ő volt-e a robbantó, vagy mi köze van a robbantáshoz.

Este kilenckor arról számolt be az M1 tudósírója, hogy vége a helyszínelésnek, az elfogott férfit elszállították, a helyszínen már csak az átvizsgált piros autó maradt, rendőrök őrzik. 

TEK-es vonulás Karmacson

Olvasónk, Bence szemtanúja volt, amint több páncélozott jármű is felvonul délután a Hévíz melletti Karmacson. Videót is küldött a járművek vonulásáról.

Az Origo csütörtöki reggeli információi szerint a gyanúsítottat még az éjszaka Budapestre szállították, a lakásában házkutatást tartottak. A férfi egyáltalán nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel.

A Blikk cikke szerint az elfogott férfi a gyanú szerint az interneten rendelte a Teréz körúti robbantáshoz összeállított bomba alkatrészeit. Elfogásában kulcsszerepet játszott az a távirányító, amivel működésbe hozta a két rendőrt súlyosan megsebesítő pokolgépet.

Ha önnek is van fotója, videója bármelyik TEK-es akcióról, megköszönjük, ha elküldi erre a címre: tema@mail.index.hu !

Rendőrökre támadt a bombával

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A rendőrség közzétette azt a videofelvételt, amin látható a robbanás és egy fehér kalapos férfi is, aki fel és alá sétálgat, majd behúzódik egy kapualjba.

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást. A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor.

Valaki felismerte?

A Privátkopó.hu éppen ma írt arról, hogy értesüléseik szerint egy szerb állampolgárságú, magyarul kitűnően beszélő, korábban rendőrségközelinek számító férfi robbanthatott a Teréz körúton. A portállal egy korábban évekig fegyver- és robbanóanyag-csempészettel foglalkozó férfi lépett kapcsolatba, aki azt állította: találkozott a robbantóval, a férfit a rendőrség egyik fedett nyomozója mutatta be neki 14 évvel ezelőtt. 

Valencsik Ferenc, a Privátkopó.hu főszerkesztője ezután a Magyar Időknek azt mondta, hogy a cikk megjelenése után megkereste a rendőrség, délután fél háromkor fejeződött be háromórás tanúkénti kihallgatása a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ). Azért az NVSZ hallgatta ki az újságírót, mert a informátorának – annak elmondása szerint – az állítólagos robbantót annak idején egy rendőrségi fedett nyomozó mutatta be. A főszerkesztő azt mondta, hogy a hatóságoknak többet mondott, mint amennyit leírt, de ezt értelemszerűen nem részletezte.

A Teréz körúti robbantásról szóló cikkeinket itt találja.