Váratlan fordulat vagy teljes önellentmondás Orbán médiapolitikájában?

K EPA20161021092
2016.10.21. 19:33

Orbán Viktor a pénteki, migrációval kapcsolatos EU-csúcs után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. Más témák is szóba kerültek, az Eurológus a Népszabadság váratlan bezárásával kapcsolatban volt kíváncsi a miniszterelnök véleményére, mert két héttel a történtek után a kormányfő még nem reagált nyilvánosan a legnagyobb példányszámú politikai napilap beszántására. 

Népszabadság-ügyben azt tudom mondani Önnek, hogy a kormány azzal tud foglalkozni, ami vagy rá tartozik, vagy ha nem tartozik rá, akkor hozzá fordulnak. A sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra, és a Népszabadság nem fordult hozzánk, ezért nem foglalkoztunk a kérdéssel.

- mondta Orbán.

A kormányfő legfrissebb álláspontja tehát, hogy nem tartozik rá, mi történik a médiapiacon. 2010-ben még teljesen máshogy látta a helyzetet, hiszen beiktatása után többször elmondta, hogy bizonyos stratégiai ágazatokban el kell érni, hogy a nemzeti tőke többségben legyen a külföldi tőkével szemben. Ilyen átalakítandó területként említette a médiát is.

Ezzel megvolnánk 

Orbán álma pedig megvalósult, sikeres volt a médiapiac tulajdonviszonyainak átalakítása (már ami a hazai és nemzetközi tőke arányát illeti) - dicsekedett ezzel pár hete maga a miniszterelnök. 

Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk

- mondta egész pontosan 2016. szeptember 7-én, azaz másfél hónapja egy Lengyelországban rendezett gazdasági fórumon.

Igaz, nem mondta ki, hogy a médiapiac átalakítása a kormány érdeme, de a többesszám első személyű megfogalmazás, az hogy "megvagyunk" erősen arra enged következtetni, hogy a változásokért a kormányt kell dicsérni. Főleg, mert a kiskereskedelemmel kapcsolatban utána hozzátette, hogy "kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni", hogy ott is elérjék a nemzeti tőke növekedését.

Arról, hogyan alakította át a médiát az elmúlt években az állam, itt írtunk részletesen.