Rongálás miatt indult eljárás a Kétfarkú járdafestő aktivistái ellen

2016.11.07. 12:44 Módosítva: 2016.11.07. 13:11

Ahogy azt szombaton mi is megírtuk, előállította a rendőrség a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, Kovács Gergelyt és néhány aktivistáját Pécsen, miután négyszínfestéssel dekoráltak ki egy töredezett járdát - ahogy azt tették már számtalan helyen, így Budapesten és Szegeden is. A párt szerint ironikus módon pont azt a cég, a Biokom hívta ki rájuk a rendőrséget, akiknek feladata lenne, hogy helyrehozzák a megrongálódott aszfaltfelületeket.

Az MKKP legfrissebb Facebook-bejegyzése szerint először azt mondták nekik a rendőrök, hogy azért viszik be őket, mert graffitiztek, és ez bűncselekménynek számít. Majd miután az aktivisták felhívták a rendőrök figyelmét arra, hogy graffitit falra szokás fújni, a járda pedig vízszintes felület, végül rongálás miatt indult eljárás ellenük, a kárt pedig szakértők fogják majd megállapítani. A bejegyzéshez a párt fotókat is mellékelt, eszerint bűnügyi helyszínelők rögzítették a nyomokat.

Mint írják, problémát okozott a rendőrségen, hogy beállt hozzájuk egy külföldi fiú is segíteni, akit szintén bevittek a rendőrök, azonban a pécsi kapitányságon senki sem beszélt angolul. Vallomást azonban végül nem kellett tenniük, hanem

azért ültünk ott két órát, hogy kiállítsanak mindenkinek egy igazolást arról, hogy bevitték, és alá kellett húzni, hogy nem kértünk enni. Boris Vian átkarolta Kafkát.

Mi az a négyszínfestés?

A Négyszín-tételt először 1852-ben fogalmazta meg Francis Guthrie, eszerint tetszőleges régiókra osztott sík beszínezéséhez elég négy szín, úgy, hogy ne legyen két azonos szín egymás mellett.

A Kétfarkúak street art munkáiban a sík a járda, az egyes régiókat pedig az aszfalt repedései hozzák létre. A négy szín, amivel kidekorálják a repedéseket a piros, a kék, a zöld és a sárga.