Kövér nem büntethette volna Szanyit, amiért bemutatott a Jobbiknak

2016.11.08. 14:03

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig ment el az MSZP-s Szanyi Tibor amiatt, hogy Kövér László házelnök többször is megbüntette őt a magyar parlamentben az elmúlt ciklusban. 

A strasbourgi bíróság keddi döntése szerint 

nem vagyoni kártérítés illeti meg Szanyi Tibort a szabad véleménynyilvánítás jogának korlátozása miatt.

Vagyis Szanyi Tibor jelenlegi EP-képviselő megnyerte a pert Kövér László fideszes házelnök ellen.

Szanyit ugyanis Kövér László házelnök javaslatára büntették meg 2013 márciusának végén 131 410 forint megfizetésére, amiért interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. A szocialista politikus szerint interpellációja közben a jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

Szanyi Tibor azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert véleménye szerint az intézkedés megsértette a véleménynyilvánítás szabadságának jogát, valamint azért, mert Kövér László házelnök visszautasította következő napokban tervezett interpellációját azzal az indokkal, hogy kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna. A képviselő példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte Kövér László döntését, szerinte a házelnök egy képviselő kérdezési jogát korlátozta. 

szanyibemutat-c128-p640-12fps.gif

A strasbourgi bíróság neki adott igazat, és a bíróság tájékoztatása szerint abban az esetben, ha a képviselő már kifizette a rá kirótt bírságot, akkor 450 euró (mintegy 140 ezer forint), valamint 2650 euró (mintegy 820 ezer forint) illeti meg a költségek megtérítésére, írta az MTI.

A magyar országgyűlési törvény értelmében ez a legsúlyosabb kivethető büntetés a "kirívóan sértő kifejezést használó" képviselőkkel szemben. A büntetéskiszabás lehetőségével ekkor először éltek a jogszabály 2013. január 1-jei hatálybalépése óta.