Börtönbe megy a megbilincselt gyanúsítottakat rugdosó rendőr

2016.11.12. 11:20

Másodfokon is elítélték azt a három hatvani rendőrt, akik még három évvel ezelőtt értek tetten pár tolvajt egy kukoricaföldön, majd megbilincselték és megrugdosták- írja a Magyar Nemzet. A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa másodfokon két vádlottat felfüggesztett,

a harmadik rendőrt pedig másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint a három rendőr közül ketten kaptál el a tolvajokat, akik kukoricacímereket loptak egy gazda földjéről. Ez amúgy annyira értéktelen, hogy ellopni ezeket csak szabálysértésnek számít, és a meglopott gazda is azt mondta később, hogy őt nem érte értelmezhető kár. 

Ennek ellenére a két rendőr megbilincselte a gyanúsítottakat, majd amikor azok bilincsben ültek a földön, úgy megrugdosták őket, hogy az egyik tolvajnak eltört az egyik bordája. A harmadik társuk csak később érkezett a helyszínre, ő nem rúgott, viszont a kukoricacímerekkel pofozgatta a gyanúsított/sértetteket. A helyszínen több másik rendőr is volt, akik csak szemtanúi voltak az eseményeknek, ők viszont később annyira ellentmondó vallomásokat tettek, hogy a bíróság döntésénél figyelmen kívül hagyta a vallomásokat. 

Annak ellenére, hogy a megbilincselt vádlottakat bordatörésig rugdosása súlyos bűncselekmény, az ügyészség nem kívánt eljárást lefolytatni az ügyben, ezért a sértettek képviseletében a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet pótmagánvádlóként képviselte a vádat (ilyet olyankor lehet, ha az ügyészség nem akar lefolytatni eljárást egy büntetőügyben). A vádlottak védői szerint az ügyészség nem találta megalapozottnak a bűncselekmény gyanúját, ez viszont a Helsinki Bizottság szerint csak azt támasztja alá, hogy a rendőrség és az ügyészség összezár olyan esetekben, amikor rendőröket kellene bántalmazásért elítélni, nem azt, hogy nem történt bűncselekmény. 

A bordát törő, azóta a rendőrségből leszerelt másodrendű vádlott kapta a másfél év letöltendő börtönbüntetést, ami ahhoz képest nem sok, hogy az általa elkövetett bűncselekményért akár 12 évet is lehet kapni. A másik két rendőrt a felfüggesztett büntetésen kívül le is fokozta a bíróság katonai tanácsa. A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont a három vádlotton kívül azokat a rendőröket is felelősség terheli, akik passzívan végignézték a megbilincselt, ellenállást nem tanúsító sértettek bántalmazását és nem akadályozták meg a társaikat abban, hogy bűncselekményt kövessenek el. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport