Hullamerevség állapotába kerültek a magyar szavazók

2016.11.17. 15:27 Módosítva: 2016.11.17. 15:29

A magyar választókat semmilyen bel- vagy külpolitikai esemény nem tudja már felkavarni, a pártpreferenciák  bebetonozottnak tűnnek.

Röviden: továbbra is a Fidesz vezet, őket a Jobbik követi, a sor végén pedig az MSZP, DK, LMP, Együtt, stb. kullog. Ugyanígy volt az elmúlt hónapokban is. Az állás persze továbbra sem képezi le a magyar közvélekedést, hiszen a legtöbben továbbra sem szavaznának senkire. 

Hogy a mozdulatlanság totális legyen: a pártválasztásban minimális az átjárás, a pártok támogatói leginkább arról vannak meggyőződve, hogy 2018-ban is az adott pártra szavaznak majd.

A bizonytalanok ha valamelyik irányba, akkor a Fidesz felé mozdulnának el. Most pedig nézzük a számokat, amelyek a Závecz Research Intézet november eleji felmérésén alapulnak.

A felmérés leginkább a Fidesz esetében mutatta, hogy a magyar lakosság él, és nem tetszhalott állapotban töltötte az elmúlt heteket. Rogán Antal életmódja, és az alkotmánymódosítási bukta hatására minimálisat rezdült a párt eredménye: a teljes népesség körében 28-ról 27 százalékra esett vissza a támogatottságuk.

A Jobbik ugyanúgy 13 százalékon áll, mint az elmúlt 2 hónapban, az MSZP pedig 1 százaléknyi támogatót tudott szerezni. Ez az 1 százalék talán a DK-ból tántorgott át, akik viszont 1 százalékot veszítettek.

Beszédes adat, hogy egy tábor mutatott ennél nagyobb, két százalékos növekedést:

azok, akik senkire nem szavaznának, a múlthavi 32 helyett már 34 százaléknyian vannak.

Figyelemreméltó az is, hogy a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékos támogatottsága, amellyel a viccpárt a Liberálisok és a Párbeszéd nevű formációkkal van egy szinten.

Alig menne el szavazni valaki

A biztos pártválasztók a választópolgárok csekély részét teszik ki: 35 százalékot. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik 21, az MSZP 16 százalékot kap. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százalékos aktív szavazói tábora van.

A Fidesz az egész társadalomban tarol. Egyedül a nyugdíjasok körében tartja vele a lépést az MSZP, 24-24 százalékot érnek el. Az idősek nagyon nem szeretik viszont a Jobbikot, akik csak 6 százalékot vonzanak. A radikális párt a 30 év alattiak és a diplomások nagy kedvence.

A szavazók ugyanakkor nagyon eltökéltek. A Fidesz-szavazók 67, a jobbikosok 77, a szocik 75, a DK-sok 65 százaléka volt biztos, hogy elmegy szavazni, és pártjára adja le voksát.

A pártválasztási hullamerevség utolsó jele, hogy átszavazásra kevesen hajlandóak. Átjárás a Fidesz és a Jobbik közt van, inkább a Fidesz irányába. És az MSZP-s és DK-s választók tartják még elképzelhetőnek, hogy a másik pártjára szavaznának.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2016.november 7-14. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk a kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.