Nem támogatják a kormánypártok a Jobbik kémiai kasztrálásról szóló ötletét

2016.11.21. 09:14

A Jobbik a büntető törvénykönyv módosításával próbálja megteremteni a kémiai kasztráció lehetőségét a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetői esetében. A Magyar Idők szerint a kormánypártok és az LMP nem támogatja az ötletet, az MSZP és a DK még nem mondott határozott véleményt.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Dúró Dóra szerint a javaslattal azt szeretnék elérni - immáron harmadszorra -, hogy a pedofil bűncselekményekben elmarasztaltak önkéntesen vethessék alá magukat az eljárásnak, a visszaesőknek pedig tegyék kötelezővé. Dúró szerint nagyon magas a visszaesők aránya, a gyerekeknek különleges védelmet kéne kapniuk.

Hollik István KDNP-s politikus a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi hat évben a kormány többször is módosította a Btk.-t a gyermekek és a kiskorúak védelmében, legutóbb úgy, hogy az ellenük elkövetett szexuális bűncselekmények soha nem évülnek el. Mint mondta, megítélésük szerint a jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő erőt ad az ilyen bűncselekmények elkövetői ellen, ezért nem fogják támogatni a jobbikos indítványt.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos szerint ennek a problémának nem a kasztrálás a világban elfogadott megoldása. Úgy véli, hogy a javaslat inkább a Jobbik szavazótáborának az aktivizálását, felheccelését szolgálja.

Az MSZP és a DK nem mondott határozott véleményt a lapnak, tanulmányozni fogják a javaslatot.

A kémiai kasztrálás egy gyógyszeres hormonkezelés, aminek következtében az elítéltnek csökken a szexuális vágya és a termékenysége is. A módszert alkalmazzák Lengyelországban, Dél-Koreában, Oroszországban és Amerika néhány államában. Önkéntes alapon az Egyesült Királyságban is elvégzik a kezelést, ami nem visszafordíthatlan, ugyanis a gyógyszer 3-5 hónapos  elhagyása után a hatás megszűnik.