Ezek lesznek az Index-akták

mappak
2016.11.22. 12:29 Módosítva: 2016.11.22. 12:48

Nemcsak mi, újságírók, de valószínűleg önök, olvasók is gyakran lehetnek vele úgy, hogy amikor egy bonyolult ügy újabb fejleményéről olvasnak, már nem is emlékeznek az előzményekre. Mikor is kezdődött ez az egész? Mi is volt a lényege?

Sok olyan esemény van a világban, amiről az Indexen egy nap rögtön több cikk születik. Az ügy ezután napokon keresztül a címlapunkon szerepel. Újabb és újabb cikkek készülnek. Aztán történik valami új, ami letaszítja trónjáról a sztorit, holott az még egyáltalán nem zárult le. Sok részlete még tisztázásra vár. És ez gyakran évekbe telik.

Ezeket az ügyeket foglaljuk össze az Index aktáiban. Egybegyűjtöttük az írásokat, és gondos hivatalnok módjára az akta elején röviden össze is foglaltuk a lényeget. A célunk az volt, hogy egy-egy témában

egy percen belül képbe kerüljön.

Kezdjük egy egyszerű példával. Két éve 298 ártatlan ember halt meg, amikor egy légvédelmi rakéta eltalálta a maláj légitársaság utasszállító repülőjét Ukrajna fölött. Emlékszik, mi lett ezzel az üggyel? Kiderült egyáltalán, ki lőtte le a gépet? Felelősségre vontak bárkit emiatt? És ugye nem keveri össze ezt a maláj gépet a maláj légitársaság másik gépével, ami eltűnt az Indiai-óceánban? Nyissa ki az aktát, és fussa át a lényeget.

Itt egy ennél aktuálisabb akta, aminél fontosabb esemény nincs is ma a világon. Az amerikai elnökválasztás és annak meglepő eredménye, hogy Donald Trump lett a világ első számú szuperhatalmának elnöke.

Hacsak nem tartozik a brókerbotrány 32 ezer károsultja közé, vajon emlékszik-e, hol tart most ez a borzasztóan szövevényes ügy? Buda-Cash, Quaestor, Hungária Értékpapír Zrt., megvan? Eltűnt 150-180 milliárd forint. Több mint húsz embert vádoltak meg eddig. Csak a Quaestor-ügyben 2500 oldalas a vádirat. A háttérben politikai szálak is sejthetők, de politikusok nem ülnek a vádlottak padján. Itt tartunk most.

Eddig több mint 1700 cikkünk szól a szíriai polgárháborúról, és szomorúan kell megállapítanunk, hogy még nagyon sok fog születni ebben a témában. Évek óta megy a harc. Eddig már legalább félmillió ember halt meg. Van, aki szerint itt zajlik a 3. világháború. Aszad erői, az ellenzék követhetetlen fegyveres csoportjai és az Iszlám Állam terroristái mellett itt harcolnak már 38 másik nemzet támogatásával az amerikaiak és a franciák, de beszálltak az oroszok és a törökök is. Az átláthatatlan helyzetet itt foglaltuk össze önnek. 

Hasonlóan nagy téma és évekig tart még a britek kilépése az Európai Unióból. Az eseményeket folyamatosan követjük. Mi van most? Lehet, hogy népszavazást tartanak arról, hogy mégis bennmaradjanak az EU-ban? Ha gyorsan és tömören meg akarja tudni, hol tartunk éppen most, csak kattintson a brexit-aktánkra.

2015 őszén két hónapig szinte minden a rajtunk áthaladó menekülthullámról szólt. Magyarország a déli határon több száz kilométeres kerítést épített, és a menekültek azóta elkerülnek minket. Európában, különösen pedig Németországban viszont évekbe, sőt évtizedekbe telik a helyzetük rendezése. Itt van az összes cikkünk és rövid összefoglalónk erről.

Ja, és egyáltalán nem lejárt lemez a déli határunkat védő kerítés ügye sem. Orbán Viktor idén augusztusban jelentette be, hogy a szerb–magyar határra még egy kerítést építenek, ami képes lesz megállítani egy újabb menekülthullámot.

Köztudottan híres futballnemzet vagyunk, még ha az eredményeink ezt nem is igazolják. Aktába rendeztük önnek az összes cikkünket arról, hogyan és mennyiért épülnek-szépülnek hazánk stadionjai. Hogy kapnak alsóbb osztályú csapatok is tíz- és százmilliókat sportpályáikra? Mikor készül el 9,5 milliárdért a Haladás sportkomplexuma, és vajon milyen lesz az új Népstadion 100 milliárdért?

Nem is gondolná, hogy a sportvilág nemcsak századmásodpercekkel megjavított világrekordokról vagy váratlanul berúgott parádés gólokról, hanem szövevényes Nagy Ügyekről is szól. Minden bizonnyal lesznek még új fejleményei az orosz atléták és más sportolók doppingbotrányának. Addig is itt van az összes eddigi cikkünk, és egy pontokba szedett áttekintés az eddigiekről. Ha változik a helyzet, megígérjük, hogy azonnal átnevezzük ezt az aktát Orosz doppingbotrányról Doppingbotrány a világban-ra. 

És ha már botrány. Tessék, itt búvárkodhat a FIFA korábbi vezetői által zsebre tett súlyos kenőpénzekről.

Annál nagyobb múltú ügy talán nincs is az aktáink között, mint a budapesti olimpiáé. Hiszen először 120 éve merült fel, hogy Budapesten kellene olimpiát rendezni. 1960-ig összesen ötször pályázott a magyar főváros. 2001-ben újra felélesztette a dolgot Orbán Viktor, aztán Medgyessy nem támogatta, aztán 2016. február 16-án megint beadtunk egy pályázatot. Ellenfeleink sorra adták fel a harcot, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Talán túlságosan is ural mindent a politika, és közben ön is elmegy az igazán fontos dolgok mellett. Mert hiába folytatnak iszapbirkózást a politikusok itthon és a világban, megszállott tudósaink közben szorgosan végzik a munkájukat. Ha annak idején nem figyelt fizikaórán, most se lesz könnyű dolga. Pedig nagyon fontos dologról van szó, hiszen 2016-ban igazolták Einstein utolsó jóslatát. Talán mondanunk sem kell, hogy ebben a munkában is részt vett magyar tudós. Ha ezt az aktát megnyitja, újra nekiveselkedhet egy percben a gravitációs hullámok megértésének.

Tiszta fizika és kémia, de csak addig jó, amíg érdekes Youtube-videókat nézünk a sikeres kísérletekről. Ezeknek a nagyszerű tudományos kutatásoknak az eredményeit ugyanis senki sem szeretné a saját bőrén megtapasztalni. Ebben az aktában futhatja át, hol tart most a haditechnika. 

És tényleg, hol is tartunk most a Mars meghódításával?  

Személyes kedvencünk ez az akta, amiben a külföldi és a magyar sarlatánokat, a népet áltudományos maszlaggal etető csalókat leplező cikkeinket gyűjtöttük össze. 

És ha már evés. Úgyis sokat írtunk, sőt egyre többet írunk a gasztroforradalomról, jó, jobb és még jobb éttermekről és szórakozóhelyekről. Az aktáink tehát arra is jók, hogy megmutassuk önöknek a jó budapesti éttermeket és helyeket...  

...vagy azt, melyik magyar filmet nem szabad kihagyni.

Ezeket a kis összefoglalókat ezentúl az adott témáról szóló cikkeinkben is meg fogja találni, de ne feledje: ha gyorsan akar tájékozódni, akkor is kattintson az Index-aktákra. 

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)