A Jobbik árnyékbizottságozik a letelepedési kötvények miatt

2016.11.25. 12:27 Módosítva: 2016.11.25. 14:15

Megkezdte munkáját pénteken a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság, írja az MTI. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülést követő sajtótájékoztatón bírálta, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti bizottságként és szerinte ez egy MSZP-Fidesz paktumnak köszönhető.

Staudt közölte, hogy a tavaszi ülésszak végén jelentéssel szeretnék zárni munkájukat, addig pedig hatóságokat, a kötvénykibocsátó cégek képviselőit, politikai szereplőket hallgatnának meg. Az árnyékbizottságot rotációs rendszerben elnöklik, a december közepére tervezettet az LMP vállalta, és azon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseit szeretnék meghallgatni a sajtó nyilvánossága előtt.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője szóvá tette, hogy a Fidesz 2010 előtt az offshore üzletek ellen volt, a kötvények esetében azonban azok megmaradtak, mert ez volt a kormánypárt érdeke. Az ellenzéki politikus jelezte, írásbeli kérdéssel fordul Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez az ügyben, milyen személyes anyagi érdekeltsége van a letelepedési kötvényekben.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő egyszerű lopásnak minősítette azt, ami a kötvényekkel történik, és vállalta annak megszervezését, hogy gazdasági szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal tekintsék át a rendszer hátterét. A bizottság munkájában részt vesz a Liberálisok ifjúsági tagozata, a Lift is.

A Magyar Nemzet számításai szerint az elmúlt két évben 8,7 milliárdot bukott az állam a letelepedési kötvényeken.

A Fidesz közleményében gyerekes színjátéknak nevezte az árnyékbizottságot. Mint írták, a kormány a letelepedési kötvények felülvizsgálatával a saját menetrendje szerint halad.