Vajon kinek a házáig takarították el a havat Miskolcon?

2017.01.18. 13:58 Módosítva: 2017.01.18. 14:55

Miskolcon 4 napja volt a nagy hóesés, leesett vagy 30 centi hó, és a város még mindig elég nehezen járható, a Borsod Online tegnapi beszámolóját itt olvashatják. A Miskolcon láttam Facebook-csoport tagjai is rengeteg fotót posztolnak a hóhelyzetről, az alig járható villamos- és buszmegállókról.

Viszont tegnap született egy képsorozat, amin az látható, hogy azon a kertvárosi környéken, ahol Kriza Ákos polgármester is lakik, miként alakul az utcákon a hóhelyzet. Nyilván senki sem találta volna ki, de – a képek készítője, Joó János kommentárja szerint – a havat pont úgy sikerült eltakarítania, hogy a polgármester Közdomb utcai házától a belváros felé fekete az aszfalt, azon túl és a többi utcában viszont szinte semmilyen munkát nem végeztek: maradt a hó, a jég és a latyak. Joó az Indexnek elmondta, hogy ma is ugyanez a helyzet.

Megkérdeztük Kriza Ákost, hogy mi a véleménye a városi hóeltakarítás prioritásainak számára kedvező alakulásáról. Felmerült az is, hogy a helyi közútfenntartónak esetleg lehet saját hatáskörben olyan szabálya, hogy ilyen helyzetekben a városi/katasztrófavédelmi vezetők akadálytalan mozgásának biztosítása előnyt élvez, ezért a Miskolc Holding Zrt-t is megkérdeztük – amint valaki válaszol, a cikket frissítjük.

Az ügynek annyi előzménye kétségkívül van, hogy 2012 decemberében a Blikk arról írt, hogy egyszer csak leaszfaltozták Kriza utcáját, nagyjából az ő házáig. Aztán kiderült, hogy az aszfaltozásról még az előző városvezetés döntött, az 2011-ben készült el, és 2012-ben a Közdomb utca további szakaszán folytatódott.

Frissítés 14.55:

A miskolci polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a város Települési Veszélyelhárítási Terve értelmében a helyi védelmi vezető a mindenkori polgármester, akinek eljutását a veszélyhelyzetek idejére kijelölt operatív törzs központjába (Városháza) minden körülmények között biztosítani kell.