Hunvald kiperelt magának egy erkölcsi bizonyítványt

2017.02.23. 09:20 Módosítva: 2017.02.23. 09:26

Újra van erkölcsi bizonyítványa a több évig börtönben ülő Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármesternek, írja a Blikk.

Hunvald György 2014 júliusában szabadult, a közügyektől eltiltás hatálya pedig tavaly lejárt. Az időközben egyetemi joghallgatóvá lett politikusnak szüksége lett volna erkölcsi bizonyítványra egy álláshoz, de ezt nem kapta meg. A hivatal azzal az indokkal nem adta ki a papírt, hogy 2014 júliusában szabadult, és még nem telt le a 3 év. Pedig az előzetesben töltött idővel számolva már 5 évvel ezelőtt letelt ez a határidő.

Hunvald l evelet írt a Legfőbb Ügyészségnek, mire azt a választ kapta, hogy rosszul tudja, nincs mentesülés. A volt politikus  azonban épp ebből vizsgázott tavaly nyáron a jogi egyetemen. Közigazgatási pert indított, majd hosszas procedúra után  a Szegedi Ítélőtábla neki adott igazat. Hunvald tehát tavaly június vége óta büntetlen előéletűnek számít. Mivel emiatt elbukott egy ügyvezetői állást, ami miatt peren kívül szeretne megegyezni a hatósággal a kártérítésről.

A Btk. szerint akit jogerősen elítéltek, annak büntetése letöltése után egy idő elteltével nem lesz priusza, kaphat erkölcsi bizonyítványt. A mentesítés épp azt szolgálja, hogy a börtönviselt ember visszailleszkedhessen a társadalomba, a munkakeresésnél azonos jogokat élvezzen a nem büntetlen előítéletűekkel.  Az illető nevét azonban ilyenkor még nem törlik teljesen a bűnügyi nyilvántartásból. Ha újabb bűncselekményt követ el, a bíróság ismét büntetett előéletűként tekint rá, ami a következő ítélet kimondásakor súlyosító körülménynek számít.

Hunvald 1998-tól Erzsébetváros MSZP-s alpolgármestere, 2002-től 2010-ig polgármestere volt. Polgármestersége alatti üzemszerű, gyanús ingatlanügyek és zuglói tanácsadói megbízásai miatt állt bíróság előtt, de ezekben felmentették. Két jogerős ítélet született ellene:  egy év börtönbüntetésre ítélték két rendbeli  hivatali visszaélés  miatt, majd két és fél év börtönt róttak ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért.  A Kúria viszont az utóbbi ítéletet megsemmisítette, az új perben Hunvald különböző büntetőügyeit összevonva kell majd tárgyalni.

2016 decemberében Hunvald György bejelentette: beindította a választási kampányát, amitől az MSZP-ben konkrétan frászt kaptak.