Visszajött a Fidesz a Nolimpia-kampány után

2017.03.25. 14:35 Módosítva: 2017.03.25. 16:18

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék – derül ki a Publicus friss bejegyzéséből. Az intézet március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából a pártok és politkusok népszerűségéről. 

A Fidesz szavazóinak száma két százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Így a párt elmozdult idei mélypontjáról. Az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék, a párt szavazói pedig továbbra is meglehetősen aktívak. A többi párt megítélése minimálisan változott. 

A Jobbik támogatása egy százalékpontal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék, a támogatóik aktivitása továbbra is alacsony a Publicus szerint.  Az LMP egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalékon áll, a DK pedig egy százalékpontot növekedve ismét 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszédé és az MLP-é. Továbbra is 1 százalékon mérhető viszont a Kétfarkú Kutya Párt, és a Momentum Egyesület.

Az elemzés szerint elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése felrázta a közéletet, ezért majdnem minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék. 

Orbán Viktor népszerűsége 44 pontos, ami hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenésnek felel meg az adatok alapján. Botka László az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is, januárhoz képest két százalékponttal lett népszerűbb, 42 ponton áll, a bizonytalanok között pedig ő a legnépszerűbb írja a Publicus. Vona Gábor népszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pont. Gyurcsány Ferenc népszerűsége nem változott érdemben, 21 ponton áll, amely az ellenfél pártok támogatóinak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.