A titkos Soros György-levélen háborognak a fideszesek

2017.04.04. 10:36
Kivételes eljárásban tárgyalják a parlamentben a CEU-törvényt, kedd reggel már el is kezdődött a vita, délben már szavaznak is róla. Balog Zoltán Soros világméretű lejárató kampányáról beszélt, és egy eddig nem ismert Soros György-levelet is felolvasott. Az ellenzéki képviselők a Fidesz károkozásáról beszélnek és diktátorozzák Orbánt.

Kedd reggel már tárgyalják is a képviselők a parlamentben a felsőoktatási törvény módosítását. A kormány javaslatát azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több rendelkezése kizárólag a CEU-ra vonatkozik, lényegében annak megmaradását lehetetleníti el. Hétfőn meg is szigorították a határidőket, amely még az eredeti terveknél is rosszabb helyzetbe hozza a CEU-t.

Az elsőként felszólaló Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere meglepő kijelentéssel kezdte: "Magyarország érdeke, hogy minél több autonóm felsőoktatási intézménye legyen". Majd azzal folytatta, hogy az Oktatási Hivatal a 2016-os ellenőrzése során milyen hiányosságokat és szabálytalanságokat talált külföldi intézményeknél, a többi között a CEU-nál. 

Balog szerint a mostani módosítás legfontosabb pontja, hogy az EU-n kívüli egyetemek akkor működhetnek, ha a származási ország és Magyarország erről szerződést köt, "a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzése a cél a felsőoktatáson keresztül". A magyar kormány persze - ahogy azt Orbán Viktor is jelezte - tárgyalna is a CEU-ról az amerikai vezetéssel.

Titokzatos Soros-levél

Majd a miniszter kimért jogi-szakmai elemzése hirtelen átcsapott egy Soros György elleni totális támadó-lejárató beszédbe. "Sajnálatos, hogy Soros György igyekszik nyomást gyakorolni a magyar kormányra", "világméretű lejárató kampányba kezdett". A miniszter szerint a mostani tiltakozás "felfedi a hálózat erejét". 

És hogy milyen Soros-hálózatra céloz a miniszter? Ezt is megválaszolta.

Soros György szervezetei álcivil ügynök szervezetek, ezt a tevékenységet megakadályozzuk

- mondta Balog. Szerinte van lex CEU, 2004-ben a szocialisták idején hozták, amikor engedélyezték a működést a mostani formában. ű

Idézett is egy Soros György által Magyar Bálint akkori oktatási miniszternek írt 2005-ös, eddig nem ismert levélből, amelyben Soros a CEU-nak kér mentességet bizonyos felsőoktatási szabályok alól. Soros ebben azt kérte, hogy az új felsőoktatási törvénnyel párhuzamosan a CEU-ra vonatkozó korábbi szabályok (ezt maga nevezi lex CEU-nak) ne veszítsék hatályukat.

A miniszteri expozé után a képviselők is hozzászólhattak a javaslathoz. Sorrendben közöljük, és a legerősebb érveket, mondatokat, megjegyzéseket gyűjtöttük ki a felszólalásokból.

  • Vécsey László (Fidesz): "a CEU indokolatlan helyzeti előnyökre tesz szert, amelyet nem lehet tolerálni"
  • Bárándy Gergely (MSZP): a Fidesz hét éve kormányoz, és az elmúlt hét évben nem volt probléma a CEU működése, le sem ültek tárgyalni az egyeteme vezetésével. Nem kell úgy tenni, mintha szakmai indokok miatt cselekedne a kormány.
  • Fodor Gábor (Liberálisok): "Méltatlan a vita", a CEU nemzetközi szinten az egyik legjobb egyetem, a magyar emberek érdeke, hogy ez az egyetem működjön. A magyar kormány pedig tönkre tesz egy oktatási intézményt, amely pótolhatatlan, színvonalas oktatást nyújt.
  • Vinnai Győző (Fidesz): A CEU két diplomát ad ki, ami hátrányos a magyar egyetemeknek, amelyek csak egy diplomát adnak ki. Pedig nem is folytat képzést Amerikában.
  • Hiller István (MSZP): Ez a javaslat az "országunk ellen van", nemhogy nem szolgálja a magyar érdekeket, hanem ellene van. "Miért emelte fel a hangját ellen 14 Nobel-díjas, több mint ezer professzor? Miért jelentkeznek sorra városok a CEU-ért, ha ez ekkora teher?" A kormány szerinte nem szakmai, hanem politikai motivációk miatt meg akarja szüntetni a CEU-t, ez a módosítás nincs benne a felsőoktatás 10 legfontosabb problémája között.
  • Hoffmann Rózsa (KDNP): Attól, hogy eddig szabálytalanul működhetett több egyetem, nem jelenti azt, hogy továbbra is így működhet. Hoffmann megdöbbent a miniszer által ismertetett Soros-levelen, amelyben Soros a CEU-nak kedvező szabályokért lobbizott. A KDNP nem akarja ezt a világot. Hoffmann nem érti, hogy a vasárnapi tüntetők miért emlegetik a szabadságot, amikor ennek a javaslatnak semmi köze nincs a szabadsághoz. Hoffmann nem bánja, hogy rövid határidőket szab a javaslat, mert ellenkező esetben hajlamos mindenki tologatni a teendők elvégzését.
  • Szávay István (Jobbik): Károsnak tart a Jobbik mindent, amit Soros György képvisel, "a deviancia kultúráját", "a másságok korlátlan tiszteletét", de a párt elutasítja a Fidesz "bolsevik" módszerét. Szerinte a Fidesz ki akar csinálni egy nagy múltú intézményt, ezt bárkivel megcsinálhatja innentől, és "igaza van Hiller képviselő úrnak, ahhoz is gyávák, hogy felvállalják, amit csinálnak".
  • Szél Bernadett (LMP): A "légarcpirítóbb" fideszes érv, hogy az előjogokat akarják megszüntetni, ugyanis a fideszesek vezették be a "személyre szabott törvényhozást". A Fidesz átlép egy "vörös vonalat" és éppen április 4-én. Orbán Viktor úgy viselkedik, mint egy "puffancs, sértődékeny, zsebdiktátor", aki mindent megtesz, hogy Trumppal találkozzon, de közben a fiatalokon áll bosszút. A javaslat szerinte egyértelműen a CEU ellen irányul, amellyel nem volt egyeztetés. "Ugyanaz a logika, mint Putyinnál: elhallgattatni, aki másként gondolkodik." Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, ha megszavazzák a javaslatot.
  • Szabó Szabolcs (Együtt): Mint egyetemi oktató elképesztőnek tartja, hogy egyetemen oktató kormánypárti képviselőtársai felvállalják ezt az ügyet."Miközben megy a sorosozás, azt állítják, nincs köze ennek az egész ügynek ehhez." Sokkal nagyobb adminisztrációs hibák is vannak a magyar felsőoktatásban, szerinte van olyan doktori képzés, amelyet emiatt meg lehetne szüntetni. 
  • Pósán László (Fidesz): Probléma, hogy a Közép-Európai egyetem és a CEU két különálló jogi személy. Ennek szerinte a CEU sem örül, a Fidesz csak próbál rendet tenni az ügyben. Pósán is jelzi felháborodását Soros György Magyar Bálintnak írt levelén.
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP): A Fidesz hatalomtechnikája a megosztásra épít, nem új keletű, a szovjetek szakították így darabokra a társadalmat. Orbán Viktor és környezete "retteg és görcsöl". Orbán "a jobb jövőbe vetett hitet" számolja fel.
  • Dunai Mónika (Fidesz): Készek vagyunk megállapodni az Amerikai Egyesült Államokkal vagy New York állam kormányzójával. Az ellenzék lebecsüli az amerikai elnököt, amikor azt képzeli, hogy Trump nem tud egy ilyen ügyet fél év alatt megoldani.
  • Turi-Kovács Béla (Fidesz): Nem örült a CEU-nak, jobban örült volna, ha Prágába helyezi a székhelyét. De aztán beletörődött, hogy Budapesten van. Szerinte baj, hogy szó sem esett arról, milyen magas a tandíj ezen az egyetemen, ezért a magyar tehetségek alig tudnak bejutni. 
  • Hollik István (KDNP): Az ellenzék is a Soros-hálózat tagja, amikor a tanszabadság megszüntetéséről beszél. Erről ugyanis szó sincs. Ha a Fidesz a tanszabadságot szeretné megszüntetné, szerinte a gender studies szavakat szüntetné meg. A CEU egy "fantomegyetem", amelynek nincsenek képzései, "semmit nem csinál". 
  • Szilágyi György (Jobbik): Elfogadja, hogy Soros György az ördög, de akkor a tanítványa, akit taníttatott, "Orbán Viktor az ördögfióka". A mostani rendszer a Kádár-rendszer paródiája, azért beszélgetnek most a CEU-tól a parlamentben, mert a kormány kerüli a valós problémákat. 

Nem érti az aggódást az államtitkár

A három órás vita után Palkovics László oktatási államtitkár a záróbeszédében azt mondta,

egy egyszerű jogtechnikai dolog történik.

A CEU helyzetét már több kormány meg akarta oldani, de eddig senkinek nem sikerült. 

Szerinte a módosítás nem érinti a Magyarországon bejegyzett Közép-Európai Egyetemet, csak a CEU-t. A CEU-nak teljesíteni kell a feltételeket, meg kell kötni a megállapodást a két állam között. Ha nem jön létre a megállapodás, szerinte nem változik semmi, a Közép-Európai egyetem ugyanúgy működhet tovább. Palkovics nem tartja jogosnak az aggódást.

Hétfőn döntött arról a parlament, hogy Semjén Zsolt indítványára a szokásoktól eltérően kivételes eljárásban tárgyalja a javaslatot. Ez azt jelenti, hogy hétfőn három órán keresztül lehetett csak módosítókat benyújtani (ebben szerepelnek a szigorítások), és most, kedden egy nap alatt tárgyalják és dél körül már szavaznak is róla. 

FRISSÍTÉS! Kora délután meg is szavazták a képviselők a törvényjavaslatot. A szavazást szirénaszó zavarta meg, a továbbiak az alábbi cikkben.