Minden párt kapott egy méretes pofont az időköziken

2017.04.24. 16:57
A Fidesz elvesztette szavazói harmadát, a baloldal rádöbbent, hogy összefogással tényleg többre megy, a Jobbik szinte eltűnt a fővárosi térképről, a Kétfarkú Kutya Párt már előzi az LMP-t. A vasárnapi időközi választások öt tanulsága.

Két önkormányzati körzetben tartottak időközi választás vasárnap este. Zugló és Józsefváros egy-egy önkormányzati választókerületéről van szó, ahol teljesen ellentétes eredmény született.

Zuglóban elsöprő győzelmet aratott a baloldal jelöltje, a korábban szorosan nyert körzetben most kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz jelöltje.

Józsefvárosban viszont a Fidesz győzött magabiztosan, az MSZP és a Szolidaritás által támogatott, országosan ismert Dopeman megszorítani, megközelíteni sem tudta a helyi fideszes alpolgármestert.

Mindenkinek volt tehát oka valamilyen ünneplésre. A különböző pártok eltérő hangsúlyokkal kommunikálják a történteket, ebben nincs is semmi meglepő. Ám a háttérben alaposan elemzik a 2014-es eredményhez képesti változásokat, ugyanis az adatokból némi kézzel fogható visszajelzést kaphatnak a stratégiájukról.

Hangsúlyozzuk, az eredményekből nem lehet következtetni az országos erőviszonyokra, ezúttal csak pár ezer ember szavazhatott, és a részvétel is alacsony volt. Mégis minden párt elkönyvelhet egy-egy pofont a választóktól, ami gondolkodásra késztetheti minden párt politikusait.

1. A Fidesz rengeteg szavazatot vesztett

Budapesti körzetekről van szó, ahol a Fidesz hagyományosan gyengébb, mint országosan, így nem meglepő, ha becsúszik egy-egy vereség. Zuglóban hagyományosan erősebb a baloldal, Józsefváros majdnem egy évtizede viszont a fideszes Kocsis Máté területe. Mégis mindkét körzetben szembetűnő, milyen sok szavazatot vesztett a Fidesz 2014 óta.

Zuglóban 687 helyett 404 szavazatot kapott a fideszes, Józsefvárosban 640 helyett 424-et. Függetlenül a versenytársak szereplésétől látható, hogy a Fidesz elvesztette a szavazótábora harmadát.

Ha százalékban nézzük mindezt (itt már az ellenfelek szereplése is játszik), Zuglóban 2014-hez képest 33,8 százalék helyett 25,8-at kapott, míg Józsefvárosban 52,5 helyett 45,5 százalékot szerzett a fideszes. E két körzet alapján megkockáztatható, hogy Budapesten érdemben gyengült a kormánypárt 2014-hez képest.

2. Ha a baloldal összefog és nem veszekszik, esélyes

Az Indexnek nyilatkozó balos politikusok háttérben elismerik: maguk is megdöbbentek azon, milyen arányban gyűrte le jelöltjük a fideszest. A zuglói 3-as körzetben 2014-ben hajszállal sikerült nyerni, 694-687-re, mint látható, hét szavazat volt a különbség.

Ez az arány nőtt 790-404-re, vagyis hét szavazat helyett 386 szavazat lett a differencia. Százalékban nézve, a 2014-es 34,1-33,3 helyett 50,5-25,8 százalék a különbség. A DK-MSZP-Párbeszéd-Összefogás Zuglóért formáció jelöltje simán nyert, és a siker titka feltehetően a jelölők sokaságában és összefogásában rejlik. Itt is volt civil jelölt, aki mögé ráadásul beállt az Együtt, illetve LMP-s is, ám sikerült elhitetni a választókkal, hogy Bitskey Bence a baloldal fajsúlyos jelöltje. Bitskey amúgy a győzelme után belépett az MSZP-be, addig párton kívüli volt.

Józsefvárosban teljesen más volt a képlet: a baloldal kétfelé ment. Két országos hírnevet szerzett jelölt hívta ki a fideszest, az MSZP és a Szolidaritás által támogatott Dopeman (27 százalékot szerzett), illetve az LMP, Együtt, Párbeszéd, satöbbi által támogatott Bolba Márta lelkésznő (19 százalék). Ők ketten együtt több szavazatot szereztek, mint a 46 százalékot szerző fideszes.

Bolba Márta a Józsefvárosban indult, itt azonban nem volt baloldali összefogás
Bolba Márta a Józsefvárosban indult, itt azonban nem volt baloldali összefogás
Fotó: evangelikus.hu

Összeadni automatikusan azonban nem érdemes a szavazatokat, hiszen más-más réteget tud megszólítani egy rapper és egy lelkésznő. Érdemes azonban elgondolkodniuk azon a baloldali pártoknak, hogy ha sikerül kompromisszumos jelöltet találni, és utána nem egymással viaskodnak a kampányban, akkor komoly kihívói, sőt, legyőzői lehetnek a Fidesznek.

3. A kis pártok maximum magyarázkodni tudnak

A kisebb pártok szintén kaptak egy-egy pofont az időköziken, mert a taktikájuk sehogyan sem működött. Legfeljebb kommunikálni tudják az eredményt, mint a többiektől külön induló Együtt, amely szerint nem is olyan rossz az a 11 százalék Zuglóban.

Józsefvárosban az összes kis párt összeállt az MSZP által támogatott Dopemannel szemben, és Bolba Mártát támogatta. Ezzel lényegében összejött az az új pólus, amelyet Juhász Péter Együtt-elnök korábban szorgalmazott. Mindez 19,8 százalékra volt elég Józsefvárosban, amely egy parlamenti választáson országos szép eredmény lehet, ám kormányváltáshoz édeskevés.

4. A Jobbik durván lekerült a térképről

Talán a legnagyobb, legkijózanítóbb pofont a Jobbik kapta. Vona Gábor pártelnök ugyan azt sulykolja, hogy a Fidesz egyetlen alternatívája már a Jobbik lett, és e kettő közül kell választaniuk a szavazóknak. Ehhez képest brutálisan visszaesett a párt Budapesten.

Zuglóban 2014-ben még 9 százalékot szereztek, ezúttal rajthoz sem álltak. Hivatalosan Szabó Gábor ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik komolyan vehető győzelmi esély nélkül "nem akar gyertyát tartani" a Fidesz és a baloldal "leszámolási harcához". Ám hozzánk az a pletyka jutott el, hogy a visszalépés igazából a nagy lebőgést igyekezett leplezni.

Huszár Péter a Józsefvárosban indult
Huszár Péter a Józsefvárosban indult
Fotó: Jobbik

Józsefvárosban volt jobbikos jelölt, 11,6 százalékról visszaesett 5,9-re, 141 voksról 55-re. Az adatokból kikövetkeztethető, hogy a Jobbik Budapesten nem hogy nem növekedett, hanem jelentősen visszaesett. És a fővárosban az Orbán-ellenes szavazatokat a baloldalnak sikerül begyűjteni. Még a korábbi jobbikos szavazók egy része is elpártolt tőlük a jelek szerint.

5. Az LMP már a Kétfarkúval sem bír

Az LMP szintén kapott egy pofont vasárnap. Józsefvárosban nem volt saját jelölt, Zuglóban viszont rajthoz állt a párt. Itt hatból csak az ötödik lett, csak a Munkáspártot sikerült megelőzni, az LMP ezúttal a 6,9 százalékot szerző Kétfarkú Kutya Párttal sem bírt. Vagyis a protesztszavazatokat simán el tudják halászni előlük a kétfarkúak.

Az LMP csak azzal vigasztalódhat, hogy sikerült átlépnie az öt százalékos küszöböt, ám ha a fővárosban csak alig sikerül, országosan még kisebb az esély átlépni.