Gyurcsány elárulta, mi következik az Orbánnak adott ultimátum után

D  AS20170304007
2017.04.27. 16:02

Nem tesz feljelentést Gyurcsány Ferenc az általa állítólag látott titkos dokumentumok miatt, amelyek állítólag bizonyítják a Fidesz törvénytelen finanszírozását, így Orbán orosz zsarolhatóságát. A DK elnöke 72 órás ultimátumot adott a miniszterelnöknek, hogy tisztázza magát, így megkérdeztük tőle, mi lesz a következő lépés, miután lejárt ez a 72 óra.

Gyurcsány azt mondta az Indexnek, hogy azért nem tesz feljelentést, mert nincsenek a kezében azok a bizonyos dokumentumok. A DK elnöke azt mondta, évekkel korábban szóban tájékoztatták a létezéséről, de csak most látta a saját szemével, azért nem beszélt eddig róla.

Gyurcsány elismerte, hogy furcsának tűnhet, hogy úgy beszélt erről, hogy nincsenek kezében papírok, de "hatalmas volt a dilemma". Ha ugyanis később kiderül, hogy tudott a papírokról, de nem szólt róla, az számára politikai értelemben "gyilkos lehet", így vállalta a kockázatot, hogy nem marad csendben.

Ezzel az ultimátummal azt akarta elérni, hogy világossá váljon Orbán álláspontja. Szerinte beszédes, hogy Orbán nem tagadott semmit. Igaz, Gyurcsány konkrét, perelhető állítást alig fogalmazott meg. Nem tudni például, kire céloz, ki finanszírozhatta állítólag a Fideszt.

Gyurcsány ennél többet nem árult el az iratokról, de azt mondta,

nem tettem le arról, és ezt ajánlom komolyan venni, megszerzem a dokumentumokat, és abban a pillanatban nyilvánosság elé tárom.

Gyurcsány korábban azt írta: Orbánnak egyetlen lehetősége maradt: "imádkozhat, hogy a dokumentumok ne kerüljenek nyilvánosságra, mert ez nem egyszerűen politikai bukásához, hanem évtizedes börtönbüntetéshez, emberi, morális, politikai megsemmisüléséhez vezet".

Gyurcsány Ferenc sejtetéseiről Orbán Viktor azt mondta: "A volt kormányfőnek nem jogi természetű, hanem más jellegű segítségre van szüksége." A Fidesz korábban úgy reagált: "mindig is tudtuk, hogy bolond lyukból bolond szél fúj. Gyurcsány Ferenc egyszerűen meghülyült".

Borítókép: Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt tisztújító kongresszusán a fővárosi Millenárison 2017. március 4-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI