A gödi Topház otthon munkatársai már tavaly vizsgálatot kértek

2017.05.05. 11:55
Az államtitkárnak és a szociális és egészségügyi dolgozók szakszervezetének is jelezték már tavaly a Topház dolgozói, hogy rémesek a körülmények az otthon falain belül, ezért a szakszervezet vezetője az alapjogi ombudsmanhoz fordult. A Topház dolgozóinak jelzései kísértetiesen hasonlítanak a jogvédő csoport pár nappal ezelőtt kiadott jelentésére. Az ombudsman vizsgálatot kezdett, járt is az intézményben, de a jelentése még nincs kész.

"Az intézményben súlyosan, halmozottan sérült ápoltak, gondozottak élnek, akiknek az ellátása rendkívüli testi és lelki megterhelést jelent egyaránt az ott dolgozók számára. A súlyosan fogyatékos gondozottak teljes mértékig ki vannak szolgáltatva egymásnak! Ez azt jelenti, hogy sajnos

a különböző súlyossági fokú sérültek sokszor őrjöngő rohamot kapnak, akiket nem tudnak megfékezni az őket gondozók, ápolók.

Ennek elsősorban az az oka, hogy rendkívül kevesen vannak a szakszerű végzettséggel rendelkezők, másodsorban a nemrégiben kinevezett új igazgató leszereltette a fekvő lakók szobáinak ajtaját. A fekvő és ugyancsak teljesen kiszolgáltatott lakók félnek és rettegnek őrjöngő társaiktól, komoly veszélyben van testi épségük. Az új igazgató folyamatosan hoz méltatlan, és úgy a gondozottak, mint a munkavállalók alapvető jogait sértő intézkedéseket" - írta még tavaly decemberben Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke (Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának.

Sorai kísértetiesen hasonlítanak arra a jelentésre, amit a MDAC nevű jogvédő szervezet adott ki pár napja a Topházról, állítva, hogy elhagyagolt, alultáplált, mozgásukban korlátozott, ellátatlan fogyatékossággal élő lakókkal találkoztak az intézményben.

A szakszervezeti vezető már a jelentés előtt hónapokkal azt kérte az ombudsmantól, hogy indítson soron kívüli vizsgálatot az áldatlan állapotok feltárása érdekében. És mint közleményében írja, nem ez volt az első eset, hogy a dolgozók könyörögtek azért, hogy valaki tegyen valamit.

"Az intézményben foglalkoztatottak képviseletében 2016 szeptember végén Nyitrai Imre helyettes államtitkár úrtól kértek segítséget

scrn
Fotó: MDAC

a munkavállalók a kiszolgáltatott gondozottak és a maguk nevében az MSZ EDDSZ siófoki rendezvényén. Mivel az áldatlan feltételek és tarthatatlan körülmények továbbra is fennálltak - tettem közérdekű bejelentést 2016 december végén" - fogalmaz Cser Ágnes.

 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában az Indexnek azt mondták, Cser Ágnes bejelentését követően nem sokkal, még 2017 elején ki is ment az ombudsman a Topházba, lefolytatta helyszíni vizsgálatát, és most folyik a helyzet alapjogi szempontból történő vizsgálata. Amint elkészül a jelentés, nyilvánosságra fogják hozni, de addig többet nem mondhatnak a vizsgálatról.

.