Még kevesebb lesz a zöld a Duna-parton, a XIII. kerület eladja a maradék fás területeket is

2017.06.16. 09:25 Módosítva: 2017.06.16. 09:34

Még tovább csökkenhet a pesti Duna-parton a zöldterület, miután – ahogy megírtuk – a főváros a fák kivágásával sétányt aszfaltozott a folyópartra. A sétány elkészülte után néhány héttel a XIII. kerület ugyanis elárverezi a mellette húzódó három telkét. A tervek szerint ide lakóparkok épülnek, végleg felszámolva a természet azon jeleit, amelyeket a főváros vezetése még meghagyott.

Fásítottak, de nem a városlakóknak

A naiv budapestiek néhány hete még úgy gondolhatták, hogy azért füvesítenek és fásítanak a Duna és a Népfürdő utca közti területen, hogy valamennyi zöld azért maradjon a teljesen értelmetlenül leaszfaltozott sétány környékén.

A XIII. kerület vezetése ekkor azonban már a telek eladására készült. Május végén jelent meg a kerület honlapján, hogy eladja ezeket a frissen bezöldített területeket, hogy ott lakóparkok épülhessenek.

Akkora beruházásról van szó, hogy az alapjaiban változtatja majd meg a Duna-part hangulatát. A három telek összesen ugyanis 10 ezer négyzetméter, ahová a kerületi szabályozás szerint akár 25 méteres épületeket is felhúzhatnak.

Így a Dráva utca és a Viza utca közti szakaszon szinte a vízig nyújtóznak majd az épületek.

A kiírás szerint a terület kikiáltási ára 3,6 milliárd forint, és június 22-én lehet majd licitálni.

Telkek.elh

A kerület alpolgármestere az Indexnek azt mondta, hogy a területről nem tűnik el a zöld. A tenderkiírásban rögzítették ugyanis, hogy az épületek közt mindenki által használható parkos részt kell kialakítani. Mivel a budapesti lakóparkoknál a zöld általában dézsába ültetett fákat és gyeptéglát jelent, amelyek mellett a beruházó maximális térkihasználásra törekszik, megkérdeztük: mekkora és milyen parkot ír elő a kerület a beruházónak. Borszéki Gyula pontos adatokat azonban nem tudott mondani.

Az alpolgármester levélben egészítette ki interjúját

Megerősítem, hogy a Dráva utca és Viza utca közötti területsáv fele (kb. 7300 m2) zöldfelület lesz, és az építhető épületek között jelentős méretű közhasználatú parkosított területeket kell a fejlesztőknek létrehozni. Ennek nagyságát az érvényben lévő építési szabályzat figyelembevételével a tervpályázat(ok)ban dolgozzák ki. A beépítés ritmusa harmonikus lesz a zöldfelületek sorával. A tervpályázat kiírása, lebonyolítása az árverés nyertesének a kötelezettsége. A tervpályázat szabályait kormányrendelet írja elő, a pályázatról a szakmai kamarát értesíteni kell, a zsűri tagjainak többsége okleveles építésznek kell lennie, társelnöke a kerületi főépítész.

Egyébiránt mindhárom ingatlan - összhangban a Fővárosi Önkormányzat településszerkezeti és rendezési tervével - a 3/2000. (I.17.) ÖK rendelet alapján lett kialakítva. Az építési előírások tehát tizenhét éve változatlanok.

Beszédes volt ugyanakkor, hogy az alpolgármester zöldterületként hivatkozott arra a sétányra, amelyen mi a kivágott fák helyén csak aszfaltozott járdát és már kiszáradó facsemetéket láttunk, ahogy azt kritikánkban az olvasó is megtekintheti.

Borszéki Gyula szerint a beruházás színvonalát az az építészeti zsűri biztosítja, amelynek tagja lesz a kerületi főépítész is. Nem tudta viszont, hogy ki állítja majd ki a zsűrit: azaz mennyire lesz független egy olyan tanács, amelynek egy tőkeerős, több tízmilliárdos befektetést bonyolító üzletemberrel kell majd egyezkednie.

A kormányközeli üzleti kör rejtélye

Bizarr fordulat az ügyben, hogy az MSZP-s Tóth József vezette kerületben Orbán Viktor vejének köre kaphatja meg a jogot az építkezésre a sajtóhírek szerint

Megkérdeztük a szintén szocialista Borszéki Gyulát, hogy valóban esélyes-e Sivek Norbert és Tiborcz István köre, amire az alpolgármester elmondta: „Az árverésre jelentkezés határideje nem telt le, így ma még nem lehet tudni, hogy egyáltalán kiket érdekel a pályázatunk.”

A szóban forgó területen egyébként a legjobb akarat mellett sem lesz valódi park, hiszen – ahogy Borszéki elmondta – az építkezéshez a beruházónak árvízi védművet kell építeni. Ez azt jelenti, hogy a területet fel kell tölteni, és betonfallal kell ellátni, ahogy az az Elektromos-sporttelep és az új úszóaréna Duna felőli oldalán látható.

A sétány mellett közvetlenül tehát semmiképpen nem zöldterület, hanem egy magas betonfal lesz majd.

Az önkormányzati telkektől északra egyébként még van egy területe az Elektromos Műveknek is. A cég sajtósa az Indexnek azt mondta, annak eladásáról, és beépítéséről nincs szó.