A DK 16 százalékos béremelést ígér a pályakezdő tanároknak

2017.08.31. 13:19

A Demokratikus Koalíció (DK) kormányváltás esetén öt lépésben reformálná meg a magyar oktatást - közölte az MTI-vel csütörtökön a párt alelnöke.

Niedermüller Péter azt mondta, hogy először megszüntetnék a Klebelsberg Központot és visszaadnák az iskolák szakmai autonómiáját.

Ezután differenciált béremelést hajtanának végre. Ez mindenképpen meghaladná a hat százalékot, de a pályakezdők, a régóta a pályán lévők és a hátrányos helyzetű térségekben dolgozók esetében az emelkedés 10-15 százalékos is lehetne - közölte.

Vonzóvá tennék a tanári pályát, miközben minden segítséget megadnának a diákoknak ahhoz, hogy megfelelő, versenyképes tudást szerezzenek - folytatta a felsorolást.

Végül pedig a felsőoktatásban növelnék az állami helyek számát, miközben csökkentenék a tandíjat, az első két félévet pedig ingyenessé tennék - jelentette ki az EP-képviselő.

A nagyarányú fizetésemeléssel kecsegtetés különösen érdekes azután, hogy a Trefort igazgatója a friss Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy a Fidesz a tanárokon akár el is bukhatja a választásokat. 2002-ben pont ez történt, amikor az az ellenzék komoly fizetésemelést ígért a tanároknak, és ha most nem veszik észre, mennyi pénzt kellene a pedagógusokba fektetni, egy hasonlóan jól elhelyezett ígérettel ugyanez a veszély fenyeget.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Botka László hétfőn jelentette be a párt oktatási programját, és megnevezte a terület oktatási miniszterét is Hiller István személyében - aki nem mellesleg a Gyurcsány-kormány oktatási minisztere volt.