Nagy nevekkel akarják megtolni az eurós népszavazást

2017.09.05. 08:00

Augusztusban jelentette be a Polgári Világ nevű, újonnan alakult párt, hogy népszavazást kezdeményez az euró bevezetéséről. (Ennek a pártnak az alelnöke Pukli István volt iskolaigazgató.)

A párt elnöke, Keresztény Zoltán akkor ezt azzal indokolta az Indexnek, hogy "az euró bevezetése több mint egy pénzcsere", "egy olyan európai szabályrendszerbe lépünk be, amely biztosítani fogja Magyarországon a gazdasági fejlődést és a demokráciát és a putyini Oroszországtól való függetlenséget".

Az alkotmányossági szempontok miatt a kezdeményezés hivatalosan nem Magyarország pénznemére, hanem az ERM II. rendszerre irányul, de lényegében az euró bevezetését sürgeti a párt, amely most új támogatókat kapott.

"Hat köztiszteletben álló és feddhetetlen szakember támogatja az euró bevezetéséért indított népszavazási kezdeményezésünket" - írta a párt az Indexnek küldött közleményében. Az új támogatók:

  • Balázs Péter, közgazdász, diplomata. Volt EU-biztos 2004 és 2009 között, majd a Bajnai-kormány külügyminisztere.
  • Bod Péter Ákos, közgazdász, egyetemi tanár. 1990 és 1991 között országgyűlési képviselő, majd 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A 2006-os országgyűlési választások két fordulója között a Fidesz lehetséges miniszterelnök-jelöltje.
  • Jeszenszky Géza, történész, egyetemi tanár, diplomata. Az Antall-kormány külügyminisztere. Később az Orbán-kormányok alatt először 1998 és 2002 között Magyarország washingtoni, majd 2011 és 2014 között norvégiai és izlandi nagykövete.
  • Kolosi Tamás, szociológus, a Tárki alapítója és elnöke. 1989–90-ben Németh Miklós, 1998 és 2002 között pedig Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója.
  • Mizsei Kálmán, közgazdász, 2001 és 2006 között az ENSZ főtitkár-helyettese, később az Európai Unió moldovai különmegbízottja, majd 2014–15-ben az EU ukrajnai reformmissziójának vezetője.
  • Surányi György, közgazdász, egyetemi tanár. A rendszerváltás után a Magyar Nemzeti Bank elnöke 1990 és 1991 között, majd később még egyszer, 1995 és 2001 között. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tanácsadója.

Ők hatan nemcsak az eurós népszavazást, hanem a Polgári Világ párt úgynevezett hitvallását is aláírták. Eszerint "Magyarország ismét válaszút előtt áll. Végérvényesen hitet teszünk Európa mellett, vagy bele kell törődnünk abba, hogy a világ elmegy mellettünk." Illetve

Aki elveti az eurót, az szembemegy Európával.

Szembemegy Szent Istvánnal és a magyarok 1000 éves vágyával, az Európához tartozással."

Nem a Polgári Világ az egyetlen, amely az euró mielőbbi bevezetéséért küzd. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő korábban online petíciót indított az ügyben.