Molnár: Nem valós a lista! Gyurcsány: Pontos a lista

DBZOL20170831026
2017.11.29. 11:02
Kiszivárgott a héten egy lista a 106 jelölt elosztásáról, de az MSZP és a DK elnöke már abban sem ért egyet, hogy mennyire valódi a lista. Közben Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke kifakadt, hogy ezzel az egésszel a saját szavazóit köpi arcon az ellenzék.

Habár jövő hétre már összehívta az MSZP a jelöltállító kongresszusát, még mindig nincs megegyezés a baloldalon a választási együttműködésről. Így aztán a legvalószínűbb, már több szocialista is megerősítette, hogy a jövő szombati jelöltállító kongresszus személyi kérdésekkel nem fog foglalkozni. Majd alkotnak programot.

A héten egy kiszivárgott lista kavarta fel a kedélyeket, miután az Atv.hu-n hétfőn lejött egy írás arról, hogy az MSZP és a DK hogyan tervezi elosztani a 106 választókerületet. A néhol neveket is tartalmazó listáról, amely szerint az MSZP és a DK 55-45 arányban osztotta el a körzeteket, elsőre lehetett látni, hogy nem a végleges állapot lesz, mert sok olyan körzetet a DK-nak sorolt, amelyhez a szocialisták valószínűleg a végsőkig ragaszkodnak (Szeged, XVIII. kerület, Pécs).

Jött is a lista publikálása után két pártelnöki reakció, amely finoman szólva sem fedi egymást, és pontosan megmutatja a tárgyalások és a megállapodás körüli nehézségeket:

  • Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Facebookon: "Van tárgyalás a két párt között, de még egyszer, sokadszor jegyzem meg: egyetlen valódi lista lesz, az, amit a nyilvánosság előtt közösen jelentünk be. Ez nem az! Még egy dolog: egyedül a Fidesznek érdeke, hogy az ellenzék ne arról a 420 ezer emberről beszéljen, aki az Orbán-kormány hatalomra jutása óta lett szegény."
  • Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedden az Atv.hu-nak: "Azt gondolom, hogy amit Ön közölt lista, az a lényeget illetően, irányadóan pontos. Nagyon nehezen emésztik meg a szocialisták, hogy megszűnt a hegemóniájuk, a dominanciájuk Budapesten is, és helyre kell állítani egy tisztességes arányt közöttünk." "A lista, amit Ön megírt, az meglehetősen pontos. Ennél pontosabb lista nem jelent meg, és a végső megállapodás valami olyasmi lesz, amit maga megírt."
  • Molnár Gyula kedd este az ATV-nek: "Ez nem megállapodás még, ez egy igény, ez egy ajánlat, ami a DK igényeinek 95 százalékát lefedi." Vannak "olyan vörös vonalak", amikből nem engednek, ilyen például Kunhalmi Ágnes körzete, vagy Csongrád megyében egy körzet.

Vagyis a két pártelnök már azt illetően sem kommunikál egységesen, hogy a listának mi köze van a valósághoz. Ennek az lehet az oka, hogy Molnár Gyula hétfő este bevitte a szocialista elnökségi tagok közé ezt (vagy ehhez kísértetiesen hasonló) listát, és az MSZP-vezetők jó része azzal szembesült, hogy a választókerülete mellett a DK neve szerepel. Vagyis hogy ők nem indulhatnak a körzetükben. Így aztán nem fogadták el, a tárgyalásokat folytatni kell.

Kunhalmi: Saját szavazóinkat köpjük arcon

Közben az MSZP-ben is vannak páran, akiknek kezd elegük lenni ebből a tárgyalgatós-listás-szivárogtatós-cáfolós-nem cáfolós történetből. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke hétfő este a Hír TV-ben fakadt ki. Szerinte már régen kint kellene kampányolni a körzetekben, az ellenzéki pártok elnökeinek közösen és fennhangon kellene szidniuk Orbánt.

Ehhez képest még mindig sajtcetlikről beszélgetünk. A saját szavazóinkat köpjük arcon, mikor így viselkedik az ellenzék.

Kunhalmi felindultan azt mondta: közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kell Orbán Viktor leváltásához, és ezt minden ellenzéki párt tudja. "Minden párt vezetőjének végre fel kellene fognia, hogy ezt várják a választók is. Közös lista és valódi összefogás nélkül Orbánnak újra meglesz a kétharmad" - vélte a budapesti elnök.

Ehhez képest Gyurcsány Ferenc kedden határozottan elutasította a közös listát.

Nincs olyan párt ma az ellenzéki oldalon, amelyik a szocialistákkal közös listát akarna.

És ezt úgy látom, hogy pokoli nehezen emészti meg a szocialista párt." És még azt is mondta: "utoljára múlt héten pénteken előkerült még egyszer ez a kérdés az elnökségi ülésünkön. Egyetlenegy támogatója nem volt az MSZP-vel való közös lista gondolatának."

Vagyis eltart még egy darabig ez a tárgyalássorozat.

(Borítókép: Molnár Gyula a Magyar Szocialista Párt elnöke és Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? címmel megrendezett pártelnöki fórumán 2017. augusztus 31-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)