A kórházból a játszótérre küldik a dohányosokat Nyíregyházán

2018.02.19. 11:42 Módosítva: 2018.02.19. 15:56

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban fotózta az alábbi cetlit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa. Az Indexnek az Alapítvány vezetője, Gyurkó Szilvia azt mondta, hogy egyelőre hivatalosan nem jelentették a kórház fenntartójának a cetlivel kapcsolatos aggályaikat, de meg fogják tenni. 

"Fel fogjuk hívni a fenntartó figyelmét arra, hogy gondolják újra, hogy van-e olyan hely, ami alkalmasabb lehet kijelölt dohányzóhelynek" - mondta Gyurkó, majd hozzátette, elképzelhető, hogy a dohányzóhelyeket kijelölő 1999. évi XLII törvény szerint a játszótér és a konyha sarka a jogszabály feltételeinek megfelel, azonban attól még nem szerencsés. "A törvény szellemiségéből az következik, hogy a jogszabály célja az egészségtudatos szemléletmód terjedése, illetve, hogy kerülni kell a dohányzást, különösen kiskorúak jelenlétében, ezt pedig ellentétesnek érezzük a gyerekek érdekeivel" - fogalmazott a gyerekvédő alapítvány vezetője.

UPDATE 15.15-kor: 

A Nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ jelentkezett az Indexnél, és azt írták, hogy "a valóság a cikkükkel szemben az, hogy a dohányzásra kijelölt hely a konyhától és a játszótértől egyaránt 150 méterre található. A kihelyezett „tájékoztatás” semmiféle módon nem minősül az intézmény hivatalos tájékoztatásának. A feliratot már eltávolították. A hivatalos útbaigazító táblák hamarosan elkészülnek."