Felfüggesztették Czeglédy Csaba mentelmi jogát

2018.03.02. 11:22 Módosítva: 2018.03.02. 15:57

Felfüggesztette Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye, folytatható ellene a büntetőeljárás. Az NVB ülésén 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene - közölte az MTI. 

Czeglédy ügyvédje az Indexnek azt mondta, ezután az ügyészség újra kezdeményezheti az előzetes letartóztatást, bár Czeglédy szerint szerint az országgyűlési törvény alapján nem alkalmazhatnak ellene kényszerintézkedést. Azt is elmondták, hogy szerintük igen is van helye jogorvoslatnak az NVB határozata ellen, és be is fogják adni ellene a fellebbezést. 

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Az NVB következetes gyakorlatát folytatva pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Czeglédyt csütörtökön engedték ki a börtönből, részletesebben pedig itt olvashat az ügyéről

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette. A legfőbb ügyész pénteken tett indítványt tett az NVB elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére.