Lázár: Nincs olyan nyilatkozat, ami az osztrák-magyar kapcsolatokat elronthatná

DBZOL20180308026
2018.03.08. 14:30 Módosítva: 2018.03.08. 15:19

Kereken 111. alkalommal tart Lázár János Kormányinfót. Az elején elmondta, hogy Orbán a kormányülésen arról beszélt, a költségvetést nem befolyásolhatja a választás tétje, nem lesz alárendelve a költségvetés annak, hogy meg szeretnék nyerni a választást. Majd hozzátette, 2018-ra 3% alatti hiánnyal és 4%-os bővüléssel számolnak költségvetés ügyileg, és így számíthat mindenki béremelésekre, nyugdíjprémiumra, családi adókedvezmények megtartására, de hogy mi lesz ezekkel, vagy épp a Nők40-programmal, ha nem a Fidesz nyer, azt nem lehet tudni.

Szó volt a migrációról is. Lázár szerint a határokat az ENSZ le akarja bontani, így közös álláspont nem lesz, hiszen Magyarország elutasítja ezt. De Lázár arról is beszélt, hogy ha a "migránskvótát" végre kell hajtania Magyarországnak, akkor a rászorulók, nyugdíjasok kapnának kevesebbet, mert csak egy kassza van. Lázár arról most nem beszélt, hogy csak a rászorulóknak járó összeg változatlan, érinthetetlen Magyarországon, vagy például a stadionokra szánt pénzek kerete is megváltoztathatatlan-e.

Elmondta még, hogy modern falu programot tervez a kormány, illetve Budapest-Varsó, és Budapest-Kolozsvár gyorsvasutat. A Miskolc-Kassa autópályát, és továbbra is cél a Pécset Horvátországgal összekötő autópálya is. A teljes foglalkoztatottságot pedig 2022-re tervezik. Az Európai Bizottság pedig csak a magyar választási kampányba akar beleszólni természetesen, amikor a magyar korrupcióról beszél. Lázár szerint a bizottság szakértői mind utálják a kormányt, ezért a bizottság hitelességét vonja kétségbe a jelentés. A jelentés egyébként azt mondja, a korrupció már olyan általános, hogy a gazdaságot is negatívan befolyásolja, de kritizálták azt is, hogyan gyakorol nyomást az igazságszolgáltatásra.

A félelmetes Bécs

Lázár szerint javulnak az osztrák-magyar kapcsolatok, és nincs olyan nyilatkozat, ami ezt a kapcsolatot el tudná rontani. A miniszter szerint a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy ez a barátság még jobb legyen, azt nem befolyásolhatják nyilatkozatok. Majd legalább háromszor elmondta, hogy nem szeretett volna sem miniszterként, sem magánemberként megbántani senkit, egyetlen bécsi polgárt sem. 

Bécs mindig jó példa, mindig igyekszünk tanulni tőlük, de homokba sem dugjuk a fejünket

- mondta Lázár, majd újból elmondta, hogy nem állt szándékában egyetlen bécsit sem megsérteni, amikor a videóját készítette, de rá akart világítani, hogy a migrációnak milyen következményei vannak az európai nagyvárosokra. Ő csak azt akarta bemutatni, hogy Budapestnek még van választási lehetősége, van lehetőség elkerülni, hogy bevándorló ország legyünk.

Bécs mindig jó példa Budapest számára, és van amiben figyelmeztető jel

- mondta.

Telefonon beszélt az új osztrák kormány kancellária-miniszterével is erről a bécsi projektjéről, állítása szerint egy jó hangulatú beszélgetésben sikerült mindent tisztázniuk.

Mit is akar valójában az ENSZ?

Az Index újságírója azt kérdezte Lázártól, hogy mivel sokan úgy ismerik a minisztert, mint aki fontos témákban komplex magyarázatokat ad egy-egy kérdésre, ehhez képest most meglepően leegyszerűsítve, általánosítva beszélt valamiről a bécsi videójában, tehát nem érzi-e, hogy ez kínos. Hogy a Jobbik sötétebb korszakát idéző szinten hozta össze a videóját. Lázár erre azt mondta, az Index bécsi videójában is minden benne van. 

A másik kérdésünkre, hogy honnan lehet tudni, hogy egy város elveszett a migrációban, hány fehér kereszténynek kell szerinte elköltöznie, hány giriszosnak kell nyílnia egy-egy utcában, Lázár azt mondta, ezt így nem lehet meghatározni. De fontos, hogy amikor még polgármester volt, megtapasztalták milyen nehéz egy deszegregációs programot megvalósítani még úgy is, hogy kulturális identitás szempontjából egy társadalomhoz tartozó emberekről van szó, 6-800 éves együttélés után kell a problémát megoldani. Míg Bécs ezen részében csak nyelvből 200-at beszélnek. 

Majd hozott erre egy iskolai példát: szerinte akkor volt sikeres az iskolai szegregáció megszüntetése, amikor a szegregáció nem volt nagyobb 20%-nál, amikor a gyerekek 20%-a volt halmozottan hátrányos helyzetű, akkor nekik sikerült felvenni a ritmust, míg ha ennél nagyobb, akkor az osztály változott.

Arra a felvetésre, hogy az ENSZ határozatot elolvasva sehol nincs az, amit a kormány mond a kerítés lebontásától a kötelező migránsbefogadásig, sőt, a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozzák, illetve, hogy a tagállamok joga, hogy kit fogad be és kit nem, Lázár azt mondta, a határozat elfogadásával a végén mindenképp a kötelező kvótáig jutnánk. Szerinte a tervezet legalizálná a migrációt, akkor pedig a kerítésünk sem lesz elég. A kormány ezzel szemben azt mondja, és kitart emellett, hogy a migráció nem jó, azt meg kell állítani.

Szerinte jobb, ha így kiáll már az elejétől fogva egy kormány a véleménye mellett, mint az a sunnyogás, amit néhány kormány csinált, amikor nulla helyett 10 migránst fogadott be. Lázár szerint az ugyanúgy nulla, de mégis csak a magyar kormányt kövezték meg.

Cigányozás, nem cigányozás

Az Azonnali kérdésére, hogy mikor járt utoljára a Népszínház utcában, és biztonságban érezte-e magát, Lázár először is jelezte, hogy azt sem tudja, hol van az az utca, majd furcsa módon azt mondta, nem élnek ott bevándorlók. Majd az újságírónak azt mondta Lázár - valószínűleg azért, mert rögtön a cigányokra gondolt - , ne cigányozzon, mert az nem jó dolog. Az Azonnali újságírója erre azt mondta, ő nem cigányozott, azt Orbán Viktor csinálja, utalva ezzel a miniszterelnök miskolci cigányozására. Lázár még elmondta, itt Budapesten nincs akkora muszlim közösség, mint a nyugat-európai nagyvárosokban, a kérdés az, hogy lesz-e.

Az ATV felvetette, hogy ha Orbán és Matolcsy is arról beszélt, hogy mikor fogjuk utolérni Ausztriát, akkor jó ötlet-e Béccsel riogatni az embereket. Lázár erre hangsúlyozta, hogy ő a bevándorlókról beszélt. Erre az ATV főmunkatársa visszakérdezett, hogy ezek szerint Lázárék szerint nincs összefüggés a gazdasági fejlődés és a bevándorlás között? Lázár szerint külön lehet választani a két dolgot.

Nem lesz közmunkás béremelés

Lázár szerint minden közmunkásnak az a jó, ha piaci munkára megy és piaci bért kap. Az az irány, hogy a közmunkások száma csökken, az jó irány. És természetesen nem lehet 60 ezerből megélni -  bár Lázár szerint legtöbben nem is csak ennyit kapnak, hiszen további szociális juttatásokban is részesülnek -, de a közmunkások béremelését nem tartja a kormány jó ötletnek, mert az a cél, hogy a közmunka egy átmenti állapot legyen.

Lázár szerint majd be fog állni egy olyan szint, hogy 80-100 ezren nem tudják majd elhagyni a közmunkát, mert tudásuk, életkoruk miatt nem tudják alkalmazni őket sehol, vagy azon a környéken nem lesz elegendő olyan munka, ahol tudnának dolgozni. Ekkor az államnak fel kell vennie ezeket az embereket. Ő azt kérte az önkormányzatoktól, hogy ahol egy-egy iratkezelő, takarító már 3-4 éve közmunkásként van alkalmazva, azt vegyék fel rendes alkalmazásba.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.