Egymást érik a felvonulások, és ágyúval is lőnek március 15-én

DSC 2807
2018.03.15. 08:23
Valószínűleg mindegyik március 15-i tüntetésen elhangzik majd, hogy ezt az ünnepet nem szabad az aktuálpolitika céljaira használni, de a választási kampány célegyenesében ezt senki nem gondolja komolyan. Budapesten egymást érik a pártok felvonulásai és a miniszterelnök-jelöltek beszédei, és két Békemenetet is tartanak. Itt van a menetrend, és itt vannak a programok családoknak és gyerekeknek is.

Párthíveknek, választóknak

  • 9:00 Zászlófelvonás a Kossuth téren Áder János köztársasági elnökkel, Kövér László házelnökkel, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységével, a MH Központi Zenekarával és a Nemzeti Lovas Díszegységgel.
  • 11:00 Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Tettre ifjak, tettre végre! címmel beszédet mond a párt ünnepségén a Városháza parkban, a Remény központnál. A párt egész napos pikniket tart, estére óriási afterpartyt ígérnek.  
  • 12:00 Az LMP kerekasztal-beszélgetést tart a Benczúr hotelben, majd Bod Péter Ákos, korábbi pénzügyminiszter, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje mond beszédet.  
  • 12:00 Indul a Békemenet a Bem térről, ahonnan a Margit hídon át  a Nyugati tér, Alkotmány utca útvonalon jut el a Kossuth Lajos térre, ahol csatlakozik az állami ünnepség résztvevőihez. A Békemenetet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett Fidesz-vereség után hirdette meg a Civil Összefogás Fórum (CÖF), hogy megvédjék az elmúlt nyolc évben elért eredményeket és összefogják azokat, akik "biztonságos életet szeretnének a magyar asszonyok, anyák és gyermekek számára". A meneten lengyel résztvevők is felvonulnak.
  • 12:00 Az Oktogontól indul egy másik Békemenet is, amit a Kétfarkú Kutya Párt szervez. Ők a Blaha Lujza tér és az Astoria felé vonulnak el az Erzsébet térig. 
  • 14:00 A hivatalos állami ünnepségen Orbán Viktor mond beszédet a Kossuth téren.
  • 15:00 A Jobbik a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést, beszédet mond Vona Gábor. A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeinek ünnepélyes esküt tesznek a Szent Korona hiteles másolata előtt. 
  • 15:00 Nincs alku Orbánnal! címmel az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció tart közös tüntetést és március 15-i megemlékezést a Fővám téren. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc a DK kormányfőjelöltje mond beszédet. 
  • 17:00 Diáktüntetés az Operaháznál. A Független Diákparlament szervezésében januárban és februárban már két nagyobb tüntetést is tartottak a XXI. századi oktatásért a diákok. Most az Andrássy úton követelik, hogy normális körülmények között tanulhassanak és dolgozhassanak Magyarországon. 

Családoknak, gyerekeknek

Az állami ünnepségek keretében a legtöbb március 15-i program a Budai Várban és környékén lesz. Valamennyi rendezvényen ingyenes a részvétel. Az ünnepség biztonságos lebonyolításáért külön operatív törzs felel, amelyben a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt.

  • A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok tartanak vásárt.
  • A Várkert Bazárban 10-18 óra között kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, és irodalmi est lesz. A Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület rendezvényén huszárcsákót, pártát, tradicionális nemezt készíthetnek a gyerekek. 11 órakor a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című előadása, 15 órakor a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című családi örömzenéje és örömtánca lesz látható. 
  • Hunyadi János lovasszobránál huszártábort rendeznek be. Lovat is simogathat, aki ezt szeretné.
  • A Szent István szobornál közlekedésbiztonsági játékokat tartanak, Hadik András szobránál népzenészek és néptáncosok lépnek fel, lehet tanulni kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot.
  • A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek, térzenét szolgáltat a MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Pénzügyőr Zenekar.
  • A Táncsics börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni. Lehet készíteni huszárbajuszt, huszárkardot, gyékényből lovacskát, de lesz dobálószekrény, csúzlizda és mocsárjáró is.
  • A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is lesz Forradalmi forgatag. Itt is lesz táncház, színházi előadás, ezen kívül fémkatona öntés, játékkatona festés. Bemutatót tart a Magyar Szablyavívó Iskola. Külön attrakció, hogy a nézők láthatnak szuronyharcból, lesznek puskasortüzek és ágyúval is lőnek.
  • A Magyar Nemzeti Levéltárban a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni.
  • A Budapesti Történeti és Vármúzeumban 10 órakor kezdődnek a programok. Itt történelmi sétát és tárlatvezetést tartanak.

Az ünnepi rendezvényekről további részletes információk itt találhatók.  

Közlekedési változások, forgalomkorlátozások a fővárosban a BKK oldalán és a rendőrség honlapján

Borítókép: lovas huszárok felvonulása 2017. március 15-én. Fotó: Bődey János / Index.