Ab: A mohácsi polgármester törvénytelenül kampányolt

2018.04.27. 15:45 Módosítva: 2018.04.27. 15:46

Szekó József Mohács fideszes polgármestere beszállt az országgyűlési kampányba, és
a választás előtt két nappal megjelenő önkormányzati lapban buzdította a helyieket, hogy szavazzanak a fideszes képviselőjelölre. Ezzel még nem is lett volna baj, de a helyi lapban "más képviselőjelöltről vagy jelölőszervezetről egy szó sem esett" - írja a Hvg. Egy választópolgár panaszt tett, ezután a Nemzeti Választási Bizottság a polgármestert elmarasztalta, és 690 000 forint bírságot szabott ki. A városvezető emiatt a Kúriához fellebbezett, amely helybenhagyta az NVB döntését.

Szekó ezután az Ab-hez fellebbezett, mert szerinte "nyilvánvaló, hogy a polgármesterek zöme valamelyik párt tagja, jogszabály nem tiltja részvételét a kampányban, és nem korlátozhatják az ő jogát a véleménynyilvánításra csak azért, mert választott önkormányzati vezető".

A fellebbezéshez fűzött érvvel szemben az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy Szekó téved, "amikor úgy gondolja, hogy véleménynyilvánítási szabadsága jegyében szabad elfogult propagandát folytatnia a felügyelete alatt álló önkormányzati újságban" - írja a Hvg.

Az Ab öt tagú tanácsának négy tagja elutasította a politikus panaszát megbüntetése ellen, egyedül a tanácsot vezető Salamon László volt a polgármester mellett. "A közhatalmi szerv által fenntartott, közpénzből működtetett sajtótermékek vonatkozásában előírhatóak speciális többlet feltételek, melynek oka, hogy az ő tevékenységük mind a helyi közhatalom gyakorlása, mind a felhasznált közpénzek miatt más kapcsolatba hozható a társadalom tagjainak tájékozódáshoz való jogával". Ezért az alaptörvény a büntetéssel nem sérült, a bírságot a polgármesternek be kell fizetnie, a Kúria döntése érvényben marad, idézi a Hvg.

Az Önkormányzati Hírek vezetőjét, Meier Antalnét szintén megbírságolták. Pedig ő azzal érvelt, hogy "semmilyen ráhatása, befolyása nincs a kiadvány tartalmi kialakítására". Az Ab szerint azonban ha egyszer felelős kiadóként odaírják a nevét a lap végére, akkor ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy tényleg felelős a lapért.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.