Futócipőt ígért egy rab a börtönőrnek, ha áthelyezik, most vesztegetéssel vádolják

2019.05.15. 07:21

A Békés Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat egy fegyházbüntetését töltő 26 éves medgyesegyházi férfival szemben, aki futócipővel akart megvesztegetni egy gyulai börtönőrt, írja az ügyészség.

A többszörösen büntetett előéletű és a folyamatban lévő büntetését a szegedi börtönben töltő férfit még 2017 júniusában szállították át egy hétre a gyulai börtönbe, mivel a gyulai járásbíróságon volt jelenése. A férfi itt arról tett bejelentést, hogy az egyik felügyelő bántalmazta, és kérte, hogy szállítsák vissza a szegedi intézetbe. Az eset kivizsgálásával megbízott tiszt meghallgatta a férfit, aki elmondta, hogy fél a további bántalmazásától, és kéri a Szegedre történő elszállítását.

A börtönőr tájékoztatta, hogy ilyen döntést nem ő hoz, de az ügyészségi irat szerint a férfi ekkor felajánlotta a tisztnek, hogy vesz neki egy 18.000 forint értékű futócipőt, ha a kérésének megfelelően elintézi a visszaszállítását. A börtönőr a felajánlást visszautasította, a történteket pedig jelentette felettesének, majd az intézet parancsnoka tett feljelentést a rendőrségen.

A többszörös visszaesőnek minősülő férfit a Békés Megyei Főügyészség hivatali vesztegetésbűntettével vádolja, ami a törvény szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. rendel büntetni. A főügyészség – az új büntetőeljárási törvény szabályaival élve – a vádiratban az egyébként tagadó terhelt beismerése esetére is súlyos, a középmértéket meghaladó szabadságvesztés büntetés kiszabására, valamint közügyektől eltiltásra, továbbá az ígért vagyoni előny, 18.000 forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt. Az eljárás a Gyulai Törvényszéken folytatódik.