Navracsics szerint Manfred Weber alkalmas jelölt

2019.05.28. 10:53

Orbán Viktor 2019. május 6-án hétfőn kijelentette, alkalmatlannak tartja Manfred Webert, ezért ő és pártja nem támogatja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét az Európai Bizottság élére, noha két hónappal előtte egy német lapnak még arról beszélt, hogy a Fidesz mindvégig kitart a bajor politikus mellett. Erről a folyamatról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. Navracsics Tibor uniós biztos most a Válasz Online-nak adott interjút az EP-választás után, és Orbánnal ellentétben kijelentette: Manfred Weber igenis alkalmas jelölt. Navracsics megjegyzi: szerinte Orbán Viktor sem „Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta”.

Navracsics arra utal, hogy amikor Orbán és a Fidesz elfordult Webertől, annak közvetlen kiváltó oka a német politikus egyik megjegyzése volt. A néppárti csúcsjelölt ugyanis március végén arra a kérdésre, ahogy akkor is lenne-e az Európai Bizottság elnöke, ha azt csak a populista Fidesz szavazataival érhetné el, kijelentette: ilyen körülmények között nem szeretné elfoglalni a hivatalát.

Bár itt Weber a Fideszről beszélt, a magyar emberek voksairól szó sem volt, Orbán mégis úgy állította be, mintha a magyar embereket sértették volna vérig. De innentől a kormánymédiában sem volt megállás: alkalmatlan, migrációpárti baloldalhoz törleszkedő, sőt, korrupciós ügyekbe keveredő emberként írták le Webert, de a fél néppárti elitet is balra tolódóként.

Az interjúban éppen ezért meg is kérdezik Navracsicsot, hogy ebből hogyan lehet majd visszajönni, mivel az uniós biztos most is megerősíti, szerinte a Fidesznek maradni kellene a Néppártban. Navracsics erre azt mondja, a Néppárt eddig is koalícióban volt a szociáldemokratákkal, és így volt tagja a Fidesz a Néppártnak. De azt most nem tudná megmondani, hogy a felfüggesztés végén maradhat-e a Fidesz a pártcsaládon belül.

Az EP-választás eredménye nem lepte meg az egykori miniszterelnök-helyettest, szerinte várható volt európai szinten, hogy a jobbközép Európai Néppárt és a balközép Európai Szociáldemokraták Pártja támogatottsága bár csökken, de a többség – a liberálisokkal kiegészülve – megtartható, és a szocialistáknak is rosszabb szereplést jósoltak, ahogy a liberálisok is jobb eredményt értek el a vártnál. És bár sokan beszéltek a radikális jobboldali erők megerősödésről, szerinte a „gátszakadás” nem volt benne a levegőben.

További részletek a teljes interjúban.