Magyarországon nem jelent még meg a koronavírus

2020.01.29. 18:30

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg - mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az államtitkár szerint ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget, és kiemelten odafigyelnek a megelőző intézkedésekre.

Az ÁNTSZ az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látja el. Emellett a repülőtéren kézfertőtlenítőket helyeztek el. A kritikus tünetekkel rendelkező utasokat a reptéri egészségügyi szolgálat azonosítja. Így történt ez az éjszaka Budapestre érkezett lázas beteg esetében is. A laboratóriumi vizsgálatok később megerősítették, hogy  nem koronavírus okozta a tüneteket. 

A Főváros egészségügyi tanácsnoka, a momentumos Havasi Gábor elégtelennek tartja a Kormány és az illetékes minisztérium munkáját a koronavírusjárvány megelőzésével kapcsolatban, de óvva int a pánikkeltéstől. A képviselő saját intézkedési tervet készít arra, hogy csökkentse a vírus megjelenésének veszélyét Magyarországon, illetve megelőzze, hogy járvány törjön ki.

Havasi azzal vádolja a magyar kormányt, hogy semmilyen érdemi lépést nem tett annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészülten álljon a járvány esetleges megjelenése előtt és a lakosság sem kapott megfelelő tájékoztatást. A másik oldalon Kásler Miklós szerint a magyar kórházak készen állnak az új koronavírusos betegek fogadására. 

A kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán posztolt a koronavírussal kapcsolatban. Posztja szerint nincs fertőzött Magyarországon, de megnehezíti a munkát az álhírek terjedése. A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben.